Κεντρικό πρόσωπο του Google Doodle, το Σάββατο (12/06), είναι η Ιταλίδα αστροφυσικός, Margherita Hack (Μαργκερίτα Χακ), η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 99 χρόνια.

Η Ιταλίδα στροφυσικός, Margherita Hack (Μαργκερίτα Χακ), δεσπόζει στο Google Doodle του Σαββάτου (12/06), αφού γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1922, στη Φλωρεντία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google, αν και αρχικά η Margherita Hack (Μαργκερίτα Χακ) είχε στραφεί στη Λογοτεχνία, αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση σπουδών στο Πανεπιστήμιο και έτσι μεταπήδησε στη Φυσική.
Μετά την υπεράσπιση της διατριβής της, το 1945, σχετικά με τις μεταβλητές Cepheid (αστέρια που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των διαγαλαξιακών αποστάσεων), η Margherita Hack (Μαργκερίτα Χακ) εφάρμοσε τις γνώσεις της για την αστρική φασματοσκοπία, ως αστρονόμος πλέον, στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο του Arcetri της Φλωρεντίας.

Στη συνέχεια, το 1964, η Margherita Hack (Μαργκερίτα Χακ) μετακόμισε στην Τεργέστη, όπου «έγραψε» ιστορία όχι μόνο ως η πρώτη Ιταλίδα που ανέλαβε θέση καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της πόλης, αλλά και ως η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε το τοπικό Αστεροσκοπείο.
Για πάνω από 20 χρόνια, η ίδια μετέτρεψε το Παρατηρητήριο της Τεργέστης από ένα μεγάλο ανώνυμο ίδρυμα σε ένα παγκοσμίως γνωστό κόμβο επιστημονικής προόδου.
Έτσι, η Margherita Hack (Μαργκερίτα Χακ) απέκτησε κύρος στην επιστημονική κοινότητα που οδήγησε στο να είναι μέλος της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, οι οποίες φιλοξενούν τα σημαντικότερα επιστημονικά παρατηρητήρια στον κόσμο.
Κατόπιν, αναγνωρισμένη για την ικανότητά της να εξηγεί πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες στο ευρύ κοινό, η Margherita Hack (Μαργκερίτα Χακ) δημοσίευσε δεκάδες ακαδημαϊκές εργασίες, διάφορα βιβλία αστρονομίας και ίδρυσε δύο αστρονομικά περιοδικά.
Ακόμα, η επιστήμονας έλαβε μια σειρά από επαίνους για τα επιτεύγματα της ζωής της και ο αστεροειδής 8558 Hack, ο οποίος περιστρέφεται σε τροχιά μεταξύ Άρη και Δία, πήρε το όνομά της το 1995.
Μάλιστα, σε ηλικία 90 ετών, η ιταλική κυβέρνηση απένειμε στη Margherita Hack (Μαργκερίτα Χακ) το υψηλότερο βραβείο, δηλαδή τον τίτλο της Dama Di Gran Croce.
Η επιστήμονας «έφυγε» από τη ζωή στις 29 Ιουνίου 2013, στην Τεργέστη, σε ηλικία 91 ετών.