«Οι προτεραιότητες της χώρας και ο στρατηγικός σχεδιασμός στην Έρευνα και την Καινοτομία» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής  που συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Ιουνίου υπό την Προεδρία του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ κ. Ανδρέα Κατσανιώτη,  παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για την  Έρευνα και την Καινοτομία, κ. Χρίστου Δήμα.

«Η ανάπτυξη της έρευνας και της Καινοτομίας είναι εθνική υπόθεση . Η υπεραξία της χώρας, βρίσκεται στα μυαλά των νέων επιστημόνων της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό, τον οποίο αφού ευχαρίστησε για την παρουσία του στην Επιτροπή, σημείωσε ότι «η επιτυχία στους στόχους που έχει θέσει θα είναι ωφέλιμη και για τη χώρα».

Κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης ο αρμόδιος Υφυπουργός για την έρευνα και την καινοτομία κ. Χρίστος Δήμας  ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη της Επιτροπής για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του, τις διαδικασίες υλοποίησης και τα επόμενα βήματα – στόχους που έχουν τεθεί οι οποίοι είναι: 

- η πιο αποτελεσματική σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία,

- η αύξηση των δαπανών και

- η ενοποίηση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τις προτεραιότητες και τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έρευνα και την καινοτομία.

Παράλληλα ανέφερε πως  προχωράει η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης των δυνατοτήτων, που είναι ο πυλώνας του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ, και δίνεται έμφαση στη μεταφορά της εξειδικευμένης γνώσης για την γεωργία, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση στους αγρότες μας. Μπροστά μας εξάλλου έχουμε σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου συμπεριλαμβάνει και δράσεις για την ενίσχυση της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας, για την ενίσχυση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας, αλλά και πολιτικές που θα βοηθήσουν και θα δώσουν επιπλέον ώθηση στο οικοσύστημα καινοτομίας.

Η Ελλάδα μπαίνει πλέον δυναμικά στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας» παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει πολύ πίσω, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 16η θέση της ΕΕ σε επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης και στη 20η θέση της καινοτομίας - ενώ απέχει ακόμα κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό όρο του 3% του ΑΕΠ που τέθηκε το 2010 για την Έρευνα ανέφερε ο κ. Δήμας και ανακοίνωσε πως οι δαπάνες των επενδύσεων αυτών έχουν αυξηθεί κατά πολύ, και πλέον έχουμε φτάσει στο 1,26% του ΑΕΠ, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον λόγο έλαβαν επίσης ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Χρήστος Ταραντίλης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης και Ιωάννης Σαρακιώτης, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και από το ΚΚΕ η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου.