Το λογοτεχνικό της ψευδώνυμο είναι η Βιβή Θεοδοσίου, στην κανονική της ζωή είναι δασκάλα και πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα.

«Τέρμα η αλητεία». Ένα παραμύθι για μικρά, αλλά και για μεγάλα παιδιά. Η Βιβή Θεοδοσίου μιλάει στο patrasevents.gr για το βιβλίο της, για τα κίνητρα που την οδήγησαν στο να γράψει, αλλά και γενικότερα για τον κόσμο του παραμυθιού.

Γιατί το παραμύθι είναι από μόνος του ένας ξεχωριστός και μοναδικός κόσμος ο οποίος υπάρχει ίσως σε μία άλλη διάσταση, παράλληλα με τον ρεαλιστικό, κάπως, κόσμο των ενηλίκων.

Ένας κόσμος που τον γνωρίζουν τα παιδιά και που όμως κουβαλούν πάντα μέσα τους οι μεγάλοι, νιώθοντας άλλες φορές έντονα τη μαγεία του και άλλες όχι. Υπάρχει όμως πάντα. Το ζήτημα είναι να καταλάβεις τους κανόνες του κόσμου αυτού και να τους σεβαστείς για να μην χαθεί η μαγεία του. 

Για αυτό και είπαμε να μην σας μαρτυρήσουμε το πραγματικό όνομα της συγγραφέας. Άλλωστε δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Σημασία έχει πάνω από όλα το παραμύθι και το ταξίδι. 

P.E. Πρώτο σας συγγραφικό εγχείρημα. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να γράψετε ένα βιβλίο και μάλιστα για παιδιά;

B.Θ. Η αλήθεια είναι πως δεν αποφάσισα να γράψω βιβλίο, απλώς προέκυψε. Αφορμή ήταν ο τίτλος, ο οποίος ειπώθηκε σε μια συζήτηση χιουμοριστικά, σε σχέση με το γεγονός ότι ζούμε τη ζωή τυχαία αλλά τη στιγμή που φεύγουμε από αυτήν.. τελειώνει η αλητεία !

Μου φάνηκε πολύ αστείο και όταν γύρισα σπίτι, μου ήρθαν οι τρεις πρώτες σελίδες έτσι, χωρίς να το σχεδιάσω.


P.E. «Τέρμα η αλητεία». Αυτό από μόνο του δεν έχει ένα τόνο προσταγής ή μάλλον παραπέμπει κυρίως σε μία καυστική διάθεση;

B.Θ. Όχι δεν θα έλεγα προσταγή ούτε καυστική διάθεση. Είναι πιο πολύ προσωπική απόφαση για όποιον δε θέλει να ζήσει τυχαία, δοσμένη με λίγο χιούμορ ,το οποίο είναι νομίζω απαραίτητο για όλους μας.

P.E. Αν σας έλεγα να μου πείτε το βασικό μήνυμα και την κεντρική ιδέα που προσπαθείτε να περάσετε από το βιβλίο σας, τι θα μου απαντούσατε; 

B.Θ.  Πώς το να ψάχνει κάποιος να βρει τον εαυτό του και ένα νόημα, ένα σκοπό στη ζωή του και το να ακολουθεί την καρδιά του είναι απαραίτητο, αλλιώς ζούμε άδειοι και δυστυχισμένοι.

Ο ήρωας γι’αυτό είναι ένα φάντασμα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, κάποια συγκεκριμένη προσωπική ιστορία γιατί αντιπροσωπεύει έναν οποιοδήποτε άνθρωπο που αναζητά απαντήσεις.

Νομίζω πως ζούμε σε πολύ δύσκολη εποχή, που η καθημερινότητα και η προσπάθεια για επιβίωση μας πιέζει ,σε βαθμό να χάνουμε πολλές φορές την ελπίδα μας και γι’ αυτό θεωρώ τόσο σημαντικό να βρούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. 

Από την άλλη ο γεράκος αντιπροσωπεύει την αγάπη, την αληθινή αγάπη που θυσιάζεται για τους άλλους και που νομίζω όλοι μας κάποια ή κάποιες στιγμές στη ζωή συναντάμε ανθρώπους που μας τη διδάσκουν με τον τρόπο που ζουν. 


P.E. Είστε δασκάλα στο επάγγελμα και έρχεστε σε επαφή με τα παιδιά. Τα σύγχρονα παιδιά αγαπούν το παραμύθι ή μήπως ξέρουν μόνο τα κινητά και το facebook;

Β.Θ. Νομίζω πως τα παιδιά αγαπούν οτιδήποτε κάνεις μαζί τους δίνοντας τους αποδοχή και προσοχή. Έχουν πολλές φορές την ανάγκη να συζητήσουν και μάλιστα σοβαρά θέματα και κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι δεν είναι αρκετά ώριμα.

Το παραμύθι προσφέρεται για τέτοιες συζητήσεις γιατί χρησιμοποιώντας τη φαντασία μπορείς να θίξεις πολύ σοβαρά θέματα με πολύ πιο προσιτό και ευχάριστο τρόπο για τα παιδιά. 

Όσον αφορά το ίντερνετ και το Facebook τα παιδιά έρχονται σε επαφή από νωρίς, αυτό είναι γεγονός. Όμως πολύ περισσότερο έχουν ανάγκη την ανθρώπινη επικοινωνία και αν γεμίσουν απ' αυτήν, νομίζω μετά μπορούν να διαχειριστούν προς όφελος τους ότι η τεχνολογία προσφέρει.

P.E. Βλέπουμε η κάθε σελίδα του βιβλίου είναι γεμάτη από εικόνες και σχέδια. Σε σας ποιες ήταν οι βασικές εικόνες που σχηματίσατε κατά τη διάρκεια της γραφής και τις οποίες προσπαθήσατε να περάσετε στον λόγο σας;

B.Θ. Γενικά εγώ ό,τι σκέφτομαι το κάνω εικόνα ,οπότε πάνω κάτω είχα φανταστεί αυτές τις εικόνες που βλέπετε στο βιβλίο. Όμως εδώ επ’ ευκαιρίας θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην εικονογράφο του βιβλίου την Ευτυχία γιατί πραγματικά μπήκε στη θέση μου, προσπάθησε να καταλάβει πως ήθελα να είναι οι εικόνες και τις έκανε ακόμα καλύτερες !

Είναι πολύ σημαντικό στις συνεργασίες να εκτιμά ,να υπολογίζει ο ένας τη γνώμη και τα θέλω του άλλου. Σε τέτοια περίπτωση και απολαμβάνεις τη διαδικασία και το αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες σου.


P.E. Τελικά πόσο δύσκολο είναι να πλάσει κανείς μια ιστορία και να την κάνει παραμύθι;

B.Θ. Το δύσκολο είναι, όπως σε όλα νομίζω στη ζωή, να μην τα παρατήσεις στο σημείο που φαίνεται να μην προχωράει καθόλου.

Το πιο απαιτητικό κομμάτι για μένα δεν είναι να φτιάξεις την ιστορία αλλά οι διαδικασίες μέχρι να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει, ειδικά την πρώτη φορά που ασχολείσαι !Αλλά πιστεύω πως αυτό ισχύει για οτιδήποτε αποφασίσεις να κάνεις και αν δεν τα παρατήσεις κερδίζεις αυτοπεποίηθηση και εμπειρία.

P.E. Ένας ενήλικας για ποιο λόγο να διαβάσει το βιβλίο σας;

B.Θ. Γιατί τα θέματα στα οποία αναφέρεται, δηλαδή το νόημα της ζωής, η γνωριμία με τον εαυτό μας , η αγάπη και η αυτοθυσία, είναι θέματα που αφορούν όλους μας.

Εξάλλου η ψυχή δεν έχει ηλικία. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι μπορεί να ακούσεις ένα παιδί να κάνει τις πιο φιλοσοφημένες ερωτήσεις , ή να έχει ολοκληρωμένη γνώμη πολύ πιο σωστή από τη δική μας πολλές φορές.

Και αντίστροφα, όπως πολύ πετυχημένα έχει ειπωθεί, όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά που είχαν την ατυχία να μεγαλώσουν...Νομίζω όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε με αυτή την άποψη!


P.E. Πείτε μου το δικό σας αγαπημένο παραμύθι όταν ήσασταν μικρή και γιατί;

Β.Θ. Εξαρτάται για ποια ηλικία μιλάμε ! Όταν ήμουν πιο μικρή μου άρεσαν οι ιστορίες για πριγκίπισσες όπως στα περισσότερα κοριτσάκια αλλά και όποιο παραμύθι σκαρφιζόταν η γιαγιά μου για να μας κοιμίσει!

Αργότερα μου άρεσαν πολλά παραμύθια και βιβλία. Ενδεικτικά μπορώ να πώ ότι μου άρεσε πάρα πολύ ο Τολστόι,  ιδιαίτερα κάποια διηγήματα όπως το «απο τί ζουν οι άνθρωποι» και το «πόση γη χρειάζεται ένας άνθρωπος». Μου άρεσε πολύ και «ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» του Ρόμπερτ Φίσερ.