Τα νέα μέτρα και κυρίως αυτό που έχει να κάνει με την αύξηση των καλεσμένων στις γαμήλιες εκδηλώσεις, από τους 100 που είναι τώρα στους 300, δίνει την ώθηση στα ανθοπωλεία για να δουλέψουν και να καλύψουν ένα μέρος της ζημιάς από την περίοδο της πανδημίας.

Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου που έχει ένα ανθοπωλείο, ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού, στηρίζεται στους γάμους. Τα ανθοπωλεία αναλαμβάνουν τον στολισμό των γάμων τόσο εντός των εκκλησιών, όσο και στους χώρους των δεξιώσεων.

Ο τζίρος αυτός είχε παγώσει εξαιτίας της κατάστασης της πανδημίας το περασμένο καλοκαίρι, με τη ζημιά να ξεπερνάει το 70%, καθώς με τα μέτρα που υπήρχαν ένας μεγάλος αριθμός τους ακυρώθηκε.

Πλέον με τα νέα μέτρα και την αύξηση των προσκεκλημένων η κατάσταση αλλάζει. «Πιστεύω ότι θα τα πάμε αρκετά καλύτερα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, το φετινό καλοκαίρι, στον τομέα των γαμήλιων εκδηλώσεων» τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης των ανθοπωλείων Πάτρας, και συνιδιοκτήτης του «Ανθόκηπου» Νίκος Ανδρικόπουλος.

«Η αύξηση των καλεσμένων από την 1η Ιουλίου και μετά, ένα μέτρο που το περίμεναν αρκετά ζευγάρια, μεταφέροντας τους γάμους τους από τις 15 Ιουλίου και μετά θα δώσει ώθηση σε πολλά επαγγέλματα και ανάμεσα σε αυτά και στο δικό μας που στηρίζει πολλά σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις».

Τα ζευγάρια που ήθελαν να παντρευτούν, όπως φάνηκε στην πράξη, ήταν διστακτικά εξαιτίας των μέτρων και κυρίως λόγω του περιορισμένου αριθμού των προσκεκλημένων.

«Ο Μάης ήταν ένας χαμένος μήνας για μας σε αυτόν τον τομέα, ενώ και ο Ιούνιος ήταν κενός. Αντίθετα το ενδιαφέρον για τον Ιούλιο είναι αρκετά μεγάλο.

Φέτος όμως οι περισσότεροι γάμοι πιστεύω ότι θα γίνουν από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά. Ήδη υπάρχουν αρκετοί κλεισμένοι για αυτές τις ημερομηνίες. Σε γενικές γραμμές θέλω να είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό και ότι όλα θα πάνε καλύτερα από κάθε πλευρά».

Ο κόσμος ανταποκρίνεται

Αξίζει να αναφέρουμε το ενδιαφέρον που έδειξε ο κόσμος για τα λουλούδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετατρέποντας το σε πωλήσεις στη λιανική.

«Ίσως να ήταν ένα ξέσπασμα του κόσμου μετά από όλο αυτό που πέρασε. Όμως αυτό που γνωρίζω είναι ότι το κοινό το διάστημα που ήμασταν ανοικτοί έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λουλούδι γενικότερα. Αγόρασε άνθη τόσο για τα αγαπημένα του πρόσωπα, όσο και για την φροντίδα του κήπου του ή του μπαλκονιού του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που ούτε και φέτος έγινε η γιορτή των λουλουδιών για την Πρωτομαγιά, είχαμε αρκετή κίνηση στα ανθοπωλεία. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό και μας δίνει δύναμη».