Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για το Εργοστάσιο Τέχνης, με τον δήμο να τρέχει τις διαδικασίες για να μπορέσει να υλοποιηθεί όσο πιο σύντομα το έργο.

Ο βασικός λόγος της επιτάχυνσης των διαδικασιών αυτών έχει να κάνει με το ότι το ανακαινισμένο Εργοστάσιο Τέχνης θα πρέπει να είναι έτοιμο όταν ξεκινήσει το έργο για την συντήρηση του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.

Διαφορετικά η Πάτρα θα μείνει χωρίς θέατρο για ένα διάστημα που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με σιγουριά. Ήδη, άλλωστε, υπάρχει μία σχετική καθυστέρηση για το Εργοστάσιο Τέχνης αφού ο διαγωνισμός θα έπρεπε να είχε βγει στον «αέρα» από την αρχή του καλοκαιριού.

Όμως ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για ένα έργο που ο χρονικός του ορίζοντας είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Το σημαντικό σε ότι αφορά την επιτάχυνση του έργου είναι ότι υπάρχει ήδη έτοιμη μια προμελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου πάνω στην ανακαίνιση του Εργοστασίου Τέχνης.

Το κτίριο θα χρειαστεί ριζικές παρεμβάσεις. Οι καταστροφές που του έχουν γίνει από τα προηγούμενα χρόνια είναι μεγάλες, ενώ η εγκατάλειψη έχει αφήσει πολλά σημάδια στον εσωτερικό του χώρο, στη σκηνή, στα καθίσματα, στα αποδυτήρια και στις ηχητικές – φωτιστικές εγκαταστάσεις του.

Πέρα από την ανακαίνιση του κτιρίου θα πρέπει ασφαλώς να γίνουν και ορισμένες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του για την βελτίωση της αισθητικής του εικόνας που θα πρέπει να παραπέμπει στον ρόλο που θα έχει το Εργοστάσιο Τέχνης.

Η τωρινή του εικόνα απέχει αρκετά από κάτι τέτοιο. Θυμίζουμε ότι το Εργοστάσιο Τέχνης είχε κατασκευαστεί το 2006 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ήταν το μοναδικό έργο που άφησε εντέλει η διοργάνωση στην Πάτρα. Παρόλα αυτά τα επόμενα χρόνια εγκαταλείφθηκε, στη συνέχεια λεηλατήθηκε από τους επιτήδειους για να φτάσει να γίνει ίδιο με το σκηνικό των "νεκρών" και πρώην εργοστασίων που υπάρχουν κατά σειρά, στην Ακτή Δυμαίων.


Μια πολιτιστική γειτονιά

Μόνο τα τελευταία χρόνια με προσπάθειες του Πολιτιστικού Οργανισμού έγινε μία προσπάθεια για να αποκτήσει και πάλι ζωή ο χώρος, με την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων και συναυλιών στο προαύλιο του.

Το Εργοστάσιο Τέχνης, μαζί με τα υπόλοιπα έργα που είναι να γίνουν στην Ακτή Δυμαίων, σε συνδυασμό με την αναδιαμόρφωση των Παλαιών Σφαγείων, την μεταφορά του Πολιτιστικού Οργανισμού στο κτίριο της ΔΕΥΑΠ, την μετεγκατάσταση του Εικαστικού Εργαστηρίου στην πρώην Ιχθυόσκαλα, αλλά τον πολυχώρο που είναι να φτιαχτεί στις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ, θα είναι ένα κομμάτι μιας πολιτιστικής γειτονιάς που σχεδιάζει να φτιάξει ο δήμος.