Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει από τον Κοινωνικό Οργανισμό η επίσημη πρόσκληση για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των ρομά από τους καταυλισμούς σε διαμερίσματα της Πάτρας.

Η πρόσκληση αυτή θα αποτελέσει το ξεκίνημα της προσπάθειας για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών ρομά που διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς της Πάτρας και στη συνέχεια της σταδιακής τους προσαρμογής στο κοινωνικό σύνολο.

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή ανεπίσημα έχει ξεκινήσει από τον Κοινωνικό Οργανισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Θόδωρο Τουλγαρίδη, εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο, με την μορφή ζυμώσεων, συζητήσεων και έρευνας για την αναζήτηση των διαμερισμάτων εκείνων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις οικογένειες αυτές.

Οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως την πλευρά των οικογενειών ρομά, με τα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του Κοινωνικού Οργανισμού, να προσπαθούν να πείσουν τις οικογένειες αυτές να αφήσουν τις παράγκες τους και να εγκατασταθούν σε ένα σπίτι.

Το να πειστούν οι οικογένειες αυτές δεν είναι κάτι αυτονόητο. Το να πάνε σε ένα διαμέρισμα, αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπουν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν έναν άλλο.

Για τους ρομά όσο άσχημες και αν είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν στους καταυλισμούς, δεν είναι και τόσο εύκολο να αλλάξουν τρόπο ζωής, όπως άλλωστε και για τον καθένα μας. Παρόλα αυτά οι υπάλληλοι του Κοινωνικού Οργανισμού κατόρθωσαν και έπεισαν ορισμένες από τις οικογένειες αυτές.

Το βάρος δόθηκε κυρίως στον καταυλισμό στον Ριγανόκαμπο όπου υπάρχουν περισσότερες οικογένειες και ακόμα περισσότερα παιδιά που ζουν στην κυριολεξία μέσα στη βρωμιά και στα ποντίκια.

Δεν τους έλκει ούτε το οικονομικό κίνητρο

Όμως το μεγάλο αγκάθι για την υλοποίηση του προγράμματος έρχεται από την πλευρά των ιδιοκτητών.

Το ενδιαφέρον για να βάλουν τις οικογένειες αυτές μέσα στα διαμερίσματα τους ήταν εξαρχής ελάχιστο και παραμένει έτσι.

Ακόμα και κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν έκαναν πίσω. Κι αυτό παρόλο που το πρόγραμμα εξασφαλίζει ένα αρκετά υψηλό ενοίκιο, διόλου ευκαταφρόνητο, με βάση την κρίση των ακινήτων και την πτώση των μισθωμάτων.

5,5 ευρώ το τετραγωνικό και με δεδομένο ότι επειδή το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε πολυμελείς οικογένειες τα σπίτια αυτά θα πρέπει να είναι από 70 τετραγωνικά και πάνω για να τις εξυπηρετήσουν, το ενοίκιο σε κάθε περίπτωση θα είναι από 350 ευρώ και πάνω.  

Όμως ούτε το οικονομικό κίνητρο δεν κάνει στην άκρη μέχρι ώρας τουλάχιστον το δισταγμό των ιδιοκτητών. Ελπίδα των ανθρώπων του Κοινωνικού Οργανισμού είναι με την επίσημη πρόσκληση να υπάρξει στη συνέχεια το ανάλογο ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα αρχικά χρηματοδοτεί 11 οικογένειες, δηλαδή έχει να κάνει με αντίστοιχα διαμερίσματα, όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επέκταση της χρηματοδότησης αυτής και σε άλλες περιπτώσεις, εφόσον στεφθεί με επιτυχία.