H αρχή έγινε με τις ανοικτές πόρτες πριν από δυο περίπου εβδομάδες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό συνέδριο και πλέον οι πύλες της Καστροπολιτείας της Πάτρας, στην Achaia Clauss ανοίγουν για το κοινό για να υποδεχθούν τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Το ερώτημα βέβαια είναι ένα. Υπάρχουν τουρίστες στην Πάτρα; Ένα σημαντικό μέρος της απάντησης αυτής θα εξαχθεί κατά την διάρκεια της πορείας του καλοκαιρού, μέσα από την επισκεψιμότητα και τη ροή της κίνησης που θα έχει η Καστροπολιτεία του πιο ιστορικού και παλαιότερου οινοποιείου της χώρας.

Η Achaia Clauss αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους Πατρινούς, αλλά και για τους επισκέπτες που έρχονται στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς και τουριστικούς παράγοντες ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 75% από τους επισκέπτες που έρχονται στην Πάτρα κάθε καλοκαίρι, θα περάσουν μία βόλτα από την Καστροπολιτεία για να ξεναγηθούν στους χώρους της και για να δουν τα κρασιά της.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών αυτών που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του εξωτερικού, έρχονται στην Πάτρα, μόνο και μόνο για να επισκεφτούν την Achaia Clauss.

Ο «θησαυρός» αυτός της Πάτρας λειτουργεί έτσι σαν "μαγνήτης" για τους τουρίστες που έρχονται στην πόλη ή που τέλος πάντων διαμένουν για λίγες μέρες στην ευρύτερη περιοχή και περνούν από την αχαϊκή πρωτεύουσα κάνοντας το λεγόμενο city break.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισκέπτες στην Achaia Clauss τα χρόνια πριν από την πανδημία έφταναν συνολικά (Έλληνες και ξένοι) κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, τους 20.000 με 24.000.

Σε ότι αφορά τους ξένους, οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη Σκανδιναβία, αλλά και την Αμερική και πρόκειται για λάτρεις του κρασιού που γνωρίζουν και αγαπούν τη μαυροδάφνη και τα υπόλοιπα φημισμένα κρασιά της. 


Η δυναμική του γαστρονομικού τουρισμού

Μιλάμε δηλαδή για γευσιγνώστες που τους αρέσει να ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο, κυρίως σε μέρη που έχουν μία παράδοση στην παραγωγή του οίνου, επισκέπτες που θα μπορούσε κανείς να τους εντάξει στο ανερχόμενο κομμάτι του γαστρονομικού τουρισμού.

Μια δυναμική και αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού που αφήνει αρκετό συνάλλαγμα σε αντίστοιχα μέρη της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας και που η Αχαΐα έχει την δυναμική που πρέπει για να αναπτύξει.

Μόνο που στην Πάτρα αυτή η δυναμική σταματάει και τελειώνει στην Achaia Clauss αφού η πόλη παρά τις προοπτικές που έχει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα του τουρισμού δεν έχει κάνει τίποτα παραπάνω έως τώρα έτσι ώστε να επωφεληθεί η εστίαση και γενικότερα ο επισιτιστικός κλάδος.

Η πανδημία το περσινό καλοκαίρι πέρα από τη μείωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας, μείωσε και την επισκεψιμότητα στην Achaia Clauss. Ας ελπίσουμε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό.