Κι ενώ ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης προχωρά και βρίσκεται σε εξέλιξη, ο χώρος αυτός που εκτείνεται από το νέο λιμάνι και φτάνει ως το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς παραμένει έρμαιο των σκηνιτών ρομά που κατασκηνώνουν κατά καιρούς σε διάφορα σημεία του.

Όμως πέρα από τους σκηνίτες, υπάρχουν και αυτοί που έχουν βρει μία στέγη ρισκάροντας ακόμα και τις ζωές τους, μένοντας εντός ή και εκτός του ετοιμόρροπου κτιρίου των υπηρεσιών λιμένα στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Μέχρι τώρα αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι στο συγκεκριμένο κτίριο έμεναν ομάδες μεταναστών κυρίως από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής που δεν είχαν γίνει δεκτοί στο Λαδόπουλο και στην Πειραϊκή Πατραϊκή από τους Πακιστανούς και τους Αφγανούς που αποτελούν εκεί τη πλειοψηφία.

Όμως το τελευταίο διάστημα στο κτίριο των υπηρεσιών λιμένος έχουν εγκατασταθεί και ομάδες ρομά. Για την ακρίβεια οι ομάδες αυτές δεν ζουν εντός του κτιρίου, αλλά έχουν κατασκηνώσει στο προαύλιο χώρο του, παρά τα συρματοπλέγματα που υπάρχουν εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρομά δεν έχουν αρκεστεί στη διαμονή τους σε ένα κτίριο ογκώδη που είναι έτοιμο να πέσει. Έχουν προχωρήσει σε εξορμήσεις εντός του κτιρίου, ψάχνοντας για οποιοδήποτε αντικείμενο που υπάρχει εκεί και που να έχει έστω κάποια μικρή αξία.

Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο μήνα έχουν εξαφανιστεί τα μεταλλικά κάγκελα που υπήρχαν σε ορισμένους από τους ορόφους του κτιρίου, ενώ έχουν γίνει και "καταδρομικές" σε χώρους που υπήρχαν τέτοιου είδους μεταλλικά αντικείμενα.

Πατρινοί μιλούν για την ανάγκη άμεσης παρέμβασης των αρχών αφού εκτός των άλλων εύκολα μπορεί να δημιουργηθούν ανά πάσα στιγμή αιματηρά επεισόδια μεταξύ των ρομά και των μεταναστών από την Βόρεια Αφρική που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες εντός των χώρων του κτιρίου.

Οι χώροι είναι σε κάτι παραπάνω από κακή κατάσταση, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και εστίες μόλυνσης, ενώ κανονικά καμία πολιτεία και κανένα κράτος δεν θα έπρεπε να κλείνει τα μάτι εθελοτυφλώντας, αφήνοντας ανθρώπους να ζουν κάτω από τόσο άσχημες συνθήκες.