Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Ομάδα του TEDxPatras βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς παρακολουθώντας μια ειδική ξενάγηση από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου. Στόχος ήταν η πληροφόρηση σχετικά με τη βιοποικιλότητα  του Εθνικού Πάρκου και η ενημέρωση για τις απειλές που αντιμετωπίζει η προστατευόμενη περιοχή εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανθρωπογενούς παρέμβασης - με επικρατέστερες την ρίψη απορριμμάτων, το παράνομο κυνήγι, η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και σε οικότοπους προτεραιότητας.

Θεσπισμένη από το 1972, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2021, “Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση” (Reimagine, Recreate, Restore), που εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, μοιάζει επίκαιρο παρά ποτέ. Ο φετινός εορτασμός σηματοδοτεί την αρχή μιας διεθνούς δεκαετούς δράσης των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την αποκατάσταση και την αναβίωση των οικοσυστημάτων του πλανήτη. Η δράση θα ολοκληρωθεί το 2030.

Για την ομάδα του TEDxPatras, ο εορτασμός της 5ης Ιουνίου ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, το οποίο βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας. Μετά την αρχική ενημέρωση για τη βιοποικιλότητα των ενδιαιτημάτων και των είδών χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στην περιοχή, ακολούθησε προγραμματισμένη πεζοπορία στο Δάσος της Στροφυλιάς. Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, η φυσιολατρική διαδρομή και η φωτογράφιση του μοναδικού τοπίου συνοδεύτηκαν από παράλληλο καθαρισμό της περιοχής. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στη λιμνοθάλασσα του Προκόπου, παρακολουθώντας και απολαμβάνοντας τους φτερωτούς κατοίκους του υγρότοπου με κιάλια και τηλεσκόπιο.

Ο πλούτος των βιοτόπων που απαντώνται στην περιοχή την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μία σημαντική αφορμή για να αναρωτηθούμε σχετικά με τις πιθανότητες επιβίωσης αυτών των οικολογικών θησαυρών και τη δική μας ευθύνη απέναντι τις μελλοντικές γενιές του πλανήτη να τους διασώσουμε. Επείγει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Επείγει να αρχίσουμε να αποδεικνύουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας απέναντι στο περιβάλλον.