«Εμπλοκή» προέκυψε με την δωρεάν διάθεση των self test για εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μετά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι σταματά τη διάθεσή τους.

Οι φαρμακοποιοί, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για «συμφωνία» που είχε γίνει με την κυβέρνηση εξ’ αρχής, η οποία όμως δεν είχε γίνει γνωστή στους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι η δωρεάν διάθεση θα συνεχιστεί μέσω άλλων δικτύων.

Έχει λήξει το «μνημόνιο συνεργασίας
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί, το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση έχει ήδη λήξει από την περασμένη Κυριακή.

Οι φαρμακοποιοί αισθάνονται ανακουφισμένοι αφού όπως λένε τα φαρμακεία είχαν μετατραπεί σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, ενώ υπήρχε και κίνδυνος διασποράς του ιού.

Την ολοκλήρωση της διανομής από τα φαρμακεία παραδέχθηκε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ωστόσο δεν διευκρίνισε από που θα γίνεται η διάθεσή τους.

«Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Οι Φαρμακοποιοί της Αχαΐας σταμάτησαν από την Δευτέρα τη δωρεάν διάθεση self test υποστηρίζοντας ότι έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Από πού θα παίρνουμε τα self test;
Πλέον το ερώτημα στα χείλη όλων όσοι δικαιούνται self test είναι από που θα τα προμηθεύονται τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, φαίνεται πως τα σούπερ μάρκετ είναι μονόδρομος. Πάνω σε αυτό το σχέδιο φαίνεται πως δουλεύει η κυβέρνηση. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται οι πρώτες συνεννοήσεις.

Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου προσπαθεί να λύσει τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή άλλα πιο πρακτικά. Ένα από αυτά είναι οι απομακρυσμένες περιοχές με λίγους κατοίκους και συνεπώς κατά πόσο θα μπορούν τα μικρά μίνι μάρκετ αυτών των περιοχών να συνδέονται στο κεντρικό σύστημα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, μέσα στο σούπερ μάρκετ θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος, σαν «περίπτερο», απ’ όπου ο πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί το self test. Πάντως, όσοι πηγαίνουν να παραλάβουν το self test τους δεν θα προσμετρώνται και άτομα ανά τετραγωνικό που επιτρέπονται στο σούπερ μάρκετ για ψώνια.

Όσον αφορά στις αμφιβολίες περί προσωπικών δεδομένων, από την κυβέρνηση απαντούν πως και τα φαρμακεία ιδιωτικές υπηρεσίες είναι, που ήταν συνδεδεμένες με το σύστημα, όποτε με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο ελέγχου θα μπορεί να γίνει και στο σούπερ μάρκετ.