Αυτή είναι μια εικόνα που δεν θα αποτελεί είδηση στο μέλλον, όπου θα έχουμε όλο και περισσότερες τέτοιες εφαρμογές να δίνουν λύσεις στις δημόσιες αστικές μετακινήσεις. Η βρετανική εταιρεία Aurrigo εξελίσσει και κατασκευάζει όχι μόνο αυτοκινούμενα οχήματα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ή αποσκευών σε αεροδρόμια αλλά όπως φαίνεται και ένα αυτόνομο λεωφορείο που μπορεί να φιλοξενήσει δέκα επιβάτες, το Auto Shuttle.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας των 22 kW αντλεί την ενέργειά του από μια μπαταρία 47 kWh, η οποία θα επιτρέψει μια αυτονομία κοντά στα 200 χιλιόμετρα. Όχι ένα αλλά τρία Auto Shuttle με μήκος 5,80 μέτρων, πρόκειται πολύ σύντομα να ενταχθούν στο δίκτυο των αστικών λεωφορείων της αγγλικής πόλης Cambridge, περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λονδίνου.


Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων μεταξύ του Πανεπιστημίου West Cambridge, του Ινστιτούτου Αστρονομίας και μιας στάσης λεωφορείου που θα θεωρείται κάτι σαν «τερματικός σταθμός» για τα αυτόνομα Auto Shuttle, με χώρο στάθμευσης, τα λεωφορεία χωρίς οδηγό θα χρησιμοποιούνται σε προγραμματισμένες υπηρεσίες μετακίνησης. Η ταχύτητα κατά τη διάρκεια του δρομολογίου θα είναι περίπου 33 χλμ./ώρα.

Η Aurrigo βλέπει επίσης δυνατότητες για το Auto Shuttle σε μεγάλες εταιρικές τοποθεσίες, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μεταφερθούν μέσα στις εγκαταστάσεις ή και έξω από αυτές, με συγκεκριμένες διαδρομές και ωράρια δρομολογίων. Αν μη τι άλλο, το μέλλον των αστικών μετακινήσεων, έστω και των συμπληρωματικών, μπορεί να είναι περίεργο (τουλάχιστον) στην όψη αλλά θα είναι αρκετά ενδιαφέρον από τεχνολογική και όχι μόνο σκοπιά.