Πολλά στηρίζουν στον τουρισμό κρουαζιέρας στο Κατάκολο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή της Ηλείας, ελπίζοντας ότι φέτος θα υπάρξει μια ανάκαμψη, έστω και μικρή που θα δώσει πνοή, στα παραθεριστικά θέρετρα του γειτονικού νομού.

Όπως είναι γνωστό το καλοκαίρι του 2020 ο τουρισμός κρουαζιέρας «πάτωσε» και στο Κατάκολο που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μία σημαντική δυναμική στον συγκριμένο με το λιμάνι του να δέχεται αρκετά κρουαζιερόπλοια, υπήρξε μεγάλη ζημιά.

Τι γίνεται όμως φέτος; Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη ορισμένα αιτήματα από ταξιδιωτικά γραφεία που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού για την άφιξη κρουαζιερόπλοιων. Τα αιτήματα αυτά βέβαια είναι λίγα και αφορούν το διάστημα κυρίως από τον Ιούλιο και μετά.  

Με βάση λοιπόν αυτές τις εκτιμήσεις το θετικό είναι ότι το φετινό καλοκαίρι θα δούμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια να φτάνουν στο λιμάνι του Κατακόλου, σε σύγκριση με το 2020. Όμως οι ελπίδες που ήθελαν τις προγραμματισμένες αφίξεις για την φετινή τουριστική σεζόν να ξεπερνούν τις 150, μάλλον δεν επιβεβαιώνονται.

Οι αφίξεις είναι ζήτημα αν περάσουν τις 80 με 100 στο σύνολο της χρονιάς αφού ήδη υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις αφίξεων, όχι μόνο στην περίπτωση του Κατάκολου, αλλά και γενικότερα.

Τα 100 πλοία, στην καλύτερη περίπτωση για τη φετινή σεζόν, είναι ένας αριθμός που σε σύγκριση που με τα χρόνια πριν από την πανδημία και με το που είχε κατορθώσει να φτάσει το Κατάκολο στον τουρισμό κρουαζιέρας, αρκετά μικρός.

Αργεί και σταθερή η επανάκαμψη

Όμως η κρουαζιέρα είναι ίσως η πιο δύσκολη μορφή τουρισμού, σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες που θα αργήσει να επανακάμψει και αυτή η διαδικασία θα έχει σε κάθε περίπτωση μια σταθερή και μικρή πρόοδο.

Όπως αναφέρουν έμπειροι παράγοντες για την φετινή σεζόν στο Κατάκολο, θα υπάρξει μια μεγαλύτερη κινητικότητα σε σύγκριση με το 2020, όμως σε καμία περίπτωση, δεν θα φτάσει το επίπεδο του 2019.

Το Κατάκολο από την τελευταία δεκαετία δέχεται κάθε χρόνο κατά μέσο από 250 κρουαζιερόπλοια και πάνω. Υπήρξαν χρονιές που ο αριθμός των πλοίων αυτών ξεπέρασε τα 400, ενώ οι επιβάτες που έφτασαν στην Δυτική Ελλάδα μέσω κρουαζιέρας ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια τους 600 με 700 χιλιάδες.

Νούμερα που για το φετινό καλοκαίρι είναι άπιαστα, όχι μόνο από πλευράς αφίξεων πλοίων, αλλά και από πλευράς επιβατών αφού σε κάθε περίπτωση λόγω μέτρων  ο κόσμος σε κάθε κρουαζιερόπλοιο είναι πιο λίγος σε σύγκριση με παλιότερα.


Δύσκολα θα βοηθήσουν την αγορά

Έτσι και αλλιώς η τοπική αγορά δύσκολα θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις όποιες αφίξεις. Τα ισχύοντα  πρωτόκολλα, αναφέρονται σε αυστηρούς όρους απομόνωσης και περιορισμών.

Κάτι που σημαίνει πως οι τουρίστες που θα φτάσουν στο Κατάκολο, θα μπορούν να μπουν μόνο στα λεωφορεία των εταιριών και να μεταβούν έως την Αρχαία Ολυμπία για να επισκεφθούν το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς άλλες δυνατότητες.

Όσο για την Πάτρα και το αν θα δούμε κρουαζιερόπλοιο στο  λιμάνι της; Πέρα από αυτό που έχει αγκυροβολήσει εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο μπροστά από τον σταθμό «Π. Κανελλόπουλος» ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μάλλον «χλωμό».