Η κυριαρχία των μεταλλάξεων και η αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στο να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία κατά του κορωνοϊού και στα παιδιά.
Η αρχή έχει γίνει πάνω σε αυτό το θέμα στην Αμερική, στον Καναδά, αλλά και στην Αγγλία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι θέμα χρόνου για να προχωρήσει και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα θα υιοθετήσει αυτή τη στάση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ανεξάρτητα από τους όρους και τις διάφορες προϋποθέσεις που ενδεχομένως να τεθούν αρχικά.
Οι ίδιες εκτιμήσεις λένε ότι ο εμβολιασμός στα παιδιά θα είναι προαιρετικός και από ένα σημείο και μετά θα ενταχθεί και αυτός στο πλαίσιο των προσχολικών ελέγχων που γίνονται.
Όπως για παράδειγμα το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά και των υπολοίπων ιών, έχοντας σαν στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας των σχολικών κοινοτήτων.
Άλλωστε, όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια, ειδικότερα αυτά της νέας τεχνολογίας (Pfizer και Moderna), είναι απολύτως ασφαλή και στα παιδιά.
Το σημαντικό, όμως της στάσης αυτής της επιστημονικής κοινότητας για τα εμβόλια στις παιδικές ηλικίες έχει να κάνει κυρίως με την προστασία των ίδιων των παιδιών.
«Η ινδική μετάλλαξη, η βραζιλιάνικη και η νοτιοαφρικάνικη, ανάμεσα στα θύματα που άφησαν πίσω τους ήταν και δεκάδες παιδιά» τονίζει η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου. «Αυτός είναι ένας παράγοντας που η επιστημονική κοινότητα δεν θα μπορούσε να μην λάβει υπόψη της».
Η βρετανική μετάλλαξη και τα παραδείγματα στην Πάτρα
Στην Ελλάδα, παραμένει ορατός ένας ενδεχόμενος φόβος γύρω από το στέλεχος Β.1.1.318, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν πορίσματα για το αν και κατά πόσο διαφεύγει από τα εμβόλια.
Όμως σε κάθε περίπτωση η βρετανική μετάλλαξη η οποία είναι κυρίαρχη σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και στην δική μας, έδειξε ότι δεν χαρίζεται και τόσο στα παιδιά.
«Τα παραδείγματα από περιπτώσεις παιδιών που έχοντας χτυπηθεί από τον ιό και το βρετανικό στέλεχος, έφτασαν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Πάτρας, μας είναι πρόσφατα» τονίζει η κ. Μαστοράκου.
Επιπλέον, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το αν και ποια συμπτώματα μπορεί να αφήνει η προσβολή του ιού σε ένα παιδί. Υπάρχει μία άποψη που εξετάζεται και λέει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά ενδέχεται να συνδέεται με την προσβολή από τον κορωνοϊό.
Ανεβαίνει το ποσοστό για το τείχος της ανοσίας
Το δεδομένο πάντως δεν αλλάζει. «Η εμβολιαστική διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει και στις παιδικές ηλικίες, προαιρετικά. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δοθεί και έχει να κάνει με την προστασία των παιδιών και γενικότερα της δημόσιας υγείας».
Άλλωστε, υπάρχει και το θέμα του τείχους της ανοσίας. «Με τις μεταλλάξεις και την μεταδοτικότητα του ιού το ποσοστό των εμβολιασμένων πλέον έχει ανέβει. Από το 70% για το κτίσιμο του τείχους της ανοσίας εκτιμάται ότι πλέον θα πρέπει να ξεπεράσει το 80%» τονίζει η κ. Μαστοράκου.
Κατά συνέπεια για να μπορέσουμε να πιάσουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό, είναι σημαντικό να επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα παιδιά. Μόνο έτσι η ανοσία θα γίνει εφικτή.