Η Αίγυπτος έλαβε 500.000 δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac κατά του κορωνοϊού, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως η τοπική παραγωγή του κινεζικού εμβολίου θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου.

Η Αίγυπτος παρέλαβε πρώτες ύλες για την παραγωγή δύο εκατομμυρίων δόσεων της Sinovac τον Μάιο, μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας για την παραγωγή του εμβολίου εντοπίως και τη διανομή του στην Αίγυπτο και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Τα πρώτα φιαλίδια αναμένεται να παραχθούν στις 15 Ιουνίου και θα χρειαστούν έως έξι εβδομάδες για ελέγχους προτού διατεθούν για χρήση σε εμβολιαστικά κέντρα, δήλωσε χθες, Κυριακή, η υπουργός Υγείας Χάλα Ζάγεντ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο MBC Masr.

Η Αίγυπτος αναμένει πρώτες ύλες για άλλα 4,2 εκατ. δόσεις του Sinovac αυτό τον μήνα, είπε η Ζάγεντ, και σκοπεύει να παράγει 40 εκατ. δόσεις φέτος.

Το Κάιρο αναμένει επίσης να υπογράψει σύντομα συμφωνία με μια διεθνή εταιρεία για την παραγωγή ευρωπαϊκού εμβολίου στην Αίγυπτο, είπε η Ζάγεντ, χωρίς να επεκταθεί. Το υπουργικό συμβούλιο έχει πει πως η Αίγυπτος επιδιώκει την παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca εντοπίως.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει λάβει αρκετά εκατομμύρια δόσεων της AstraZeneca και της Sinopharm, έχει πει πως σκοπεύει να εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού της, που είναι λίγο πάνω από 100 εκατ., έως τα τέλη του 2021.