Μειωμένη σημαντικά παραμένει η διασπορά του κορωνοϊού στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, με τα κρούσματα να είναι ελάχιστα από τη στιγμή που ξεκίνησε η δια ζώσης εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους κύκλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η τάση της διασποράς στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά γίνεται ολοένα και πιο χαμηλή από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων σε όλα τα σχολεία της Αχαΐας την περασμένη εβδομάδα ακολούθησε τον κανόνα αυτόν, ενώ στον τομέα της ιχνηλάτησης σημαντικό ρόλο στην καλύτερη υγειονομική κατάσταση στις σχολικές κοινότητες έχει παίξει η διαδικασία των self tests.

Με το που εντοπίζεται ένα θετικό κρούσμα σε μαθητή ειδοποιείται άμεσα το σχολείο και η τάξη έτσι ώστε να μπουν οι συμμαθητές του σε καραντίνα, ενώ εγκαίρως ειδοποιείται και το οικογενειακό του περιβάλλον, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη πρόληψη.

Η όλη διαδικασία που ακολουθείται έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην μη εξάπλωση της διασποράς στις σχολικές κοινότητες, φαινόμενο που κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος ήταν έντονο στα σχολεία της Πάτρας.

Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι η προσοχή που δείχνουν τα ίδια τα παιδιά στην τήρηση των μέτρων, κάτι που έχουν διαπιστώσει τόσο οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι παιδίατροι που έρχονται σε άμεση επαφή με αυτά.

Φορούν τη μάσκα τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος, κρατούν τις αποστάσεις στο διάλλειμα και γενικότερα τα παιδιά έχουν δείξει μια μεγάλη συμμόρφωση απέναντι στην πρόληψη και στην προστασία κατά του ιού.

Κι αυτό είναι ένα στοιχείο σημαντικό που μαρτυρά πολλά αφού μέσα από την προσοχή που έχουν, δείχνουν και την φροντίδα τους για την ασφάλεια των φίλων τους, των γονιών τους και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Από αυτή την άποψη ο κορωνοϊός και τα μέτρα που ισχύουν για την ασφάλεια των σχολικών κοινοτήτων έχει λειτουργήσει σαν ένα μάθημα κοινωνικής ευθύνης για τα μικρά παιδιά στο οποίο πάνε πλέον να βγάλουν την τάξη με άριστα.