Το lockdown σταμάτησε και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης της Πάτρας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να επιστρέψει στην κανονικότητα της πληρωμής των λογαριασμών που της οφείλονται.

Για τον σκοπό αυτό, μετά από καιρό, άρχισαν και πάλι να στέλνονται προειδοποιητικά μηνύματα στους δημότες που οφείλουν μεγάλα ποσά στην επιχείρηση, έχοντας λογαριασμούς που έχουν συσσωρευτεί κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τα μηνύματα αυτά είχαν σταματήσει με απόφαση της διοίκησης της επιχείρησης, ενώ μαζί με αυτά είχαν σταματήσει και οι διακοπές νερού για οφειλές λογαριασμών.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί πολίτες, έχοντας κλειστές τις επιχειρήσεις τους κατά τους μήνες της πανδημίας και μη έχοντας εισοδήματα από κάπου άλλου, είχαν σταματήσει να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, τόσο για το ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και για το νερό.

Στην ΔΕΥΑΠ το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από την παύση των πληρωμών στην οποία είχε προχωρήσει ένα μεγάλο μέρος δημοτών, ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ σε διάρκεια λιγότερου από ενός πενταμήνου.

Είναι χρήματα που θα πρέπει να συγκεντρωθούν με κάθε τρόπο για την επιχείρηση αφού πέρα από τις πάγιες ανάγκες και τα λειτουργικά έξοδα που υπάρχουν, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από έργα, μέρος των χρηματικών εξόδων των οποίων καλύπτονται από πόρους της ΔΕΥΑΠ.

Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΥΑΠ έχει ξεκινήσει και πάλι την διαδικασία των προειδοποιητικών μηνυμάτων, με σκοπό να ωθήσει τον κόσμο στο να προχωρήσει σε διακανονισμούς και να πληρώσει έστω και ένα μέρος των χρεών του.

Τα κλειστά πρακτορεία ΟΠΑΠ

Πάντως, στην παύση των πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συσσώρευση ενός σημαντικού ποσού οφειλών, έπαιξαν ρόλο τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν στην επιχείρηση, αλλά και το γεγονός ότι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ στα οποία απευθύνεται ένα μεγάλο ποσοστό των δημοτών για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ, ήταν κλειστά όλους αυτούς τους μήνες.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι δεν υπήρξε καθόλου ροή στις πληρωμές αυτό το διάστημα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού σε καθημερινή βάση, στο ταμείο της ΔΕΥΑΠ, για πληρωμές, έφταναν τα 150 με 200.

Μόνο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξεχρέωναν τις οφειλές τους. Μείωναν απλά το χρέος τους. Βλέπετε η κατάσταση για τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά της Πάτρας εξακολουθεί να είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.