Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός την εβδομάδα που διανύουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Για έντονη αστάθεια κάνει λόγο στην πρόβλεψή του και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει έντονες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές και με έμφαση τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

Εξηγώντας την αιτία της αστάθειας ο μετεωρολόγος εξηγεί ότι «ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να υψωθεί στη δυτική και κεντρική Ευρώπη οδηγώντας τον ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τη χώρα μας. Έτσι λοιπόν προς τα μέσα της εβδομάδας αυτή η ροή ψυχρού αέρα θα σχηματίσει μια ψυχρή λίμνη όπως λέμε στην Μετεωρολογία πάνω από τη χώρα μας. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι για αρκετές ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα εγκλωβίσει αυτόν τον ψυχρό αέρα στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας και σε συνδυασμό με την έντονη θερμοκρασιακή διαφορά κάτω χαμηλά με τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια και άρα ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι και ισχυρούς κεραυνούς».

Προσοχή στους κεραυνούς

Η ισχυρή αστάθεια που θα επικρατήσει στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει στην εκδήλωση ισχυρών κεραυνών, προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσιάκης, εξηγώντας ότι «επειδή βρισκόμαστε σε μία εποχή που δραστηριοποιούμαστε έντονα σε ανοιχτούς χώρους, θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή και να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και γενικότερα ανοιχτούς – ψηλούς χώρους».

Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Καταλήγοντας τονίζει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα έντονα φαινόμενα που αναλύσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.