Δεν είναι και τόσο ευχάριστα τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τον τουρισμό, με τις προσδοκίες να πέφτουν συνεχώς όσο περνάει ο καιρός και μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο.

Η ψυχρολουσία που ήρθε από την Βρετανία για τα νησιά του Ιονίου, με την βρετανική κυβέρνηση να μην αναβαθμίζει τον χαρακτηρισμό της υγειονομικής κατάστασης στην χώρα και να την έχει εκτός της πράσινης ζώνης, μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα τα πράγματα στην Δυτική Ελλάδα, καθώς στην περιοχή μας ποτέ δεν είχαμε μεγάλη προσέλευση τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά, όμως έμμεσα, έχει επιπτώσεις.

Ένα σημαντικό μέρος των εργαζόμενων που ήταν να δουλέψουν τη φετινή σεζόν στον ξενοδοχειακό και στον επισιτιστικό κλάδο, στα νησιά του Ιονίου, πλέον θα αργήσουν να πιάσουν δουλειά αφού οι ακυρώσεις των κρατήσεων θα καθυστερήσουν το άνοιγμα αρκετών επιχειρήσεων.

Όμως και από την γερμανική αγορά που απασχολεί έντονα τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδος, αφού αποτελεί τον βασικό και κύριο πελάτη της, τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι και τόσο θετικά.

Οι Γερμανοί

Οι Γερμανοί κατήργησαν το μέτρο της καραντίνας με την επιστροφή των τουριστών από την χώρα μας, μέτρο που είχαν θέσει αρχικά, όμως, αυτό από μόνο του δεν έφερε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε επίπεδο κρατήσεων.

Οι τουρίστες από την Γερμανία δείχνουν να έχουν έναν δισταγμό στο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει ακόμα ένα πλαίσιο μέτρων που οπωσδήποτε παίζει έναν ανασταλτικό ρόλο στο να προγραμματίσουν τις διακοπές τους. 

Οι περισσότεροι δείχνουν να έχουν φέτος μία σαφής προτίμηση σε μέρη της χώρας τους για διακοπές, παρά να ταξιδέψουν εκτός των συνόρων τους και να μπουν σε περιπέτειες που πολλές φορές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς. 

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάργηση της καραντίνας είναι απόφαση που εύκολα μπορεί να αλλάξει, ειδικότερα στην περίπτωση της γερμανικής αγοράς όπου τα μέτρα καθορίζονται από κάθε κρατίδιο ξεχωριστά.

Μέχρι ώρας υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Δυτική Ελλάδα από τους Γερμανούς, σε σύγκριση με τους τουρίστες άλλων χωρών, σε κάθε περίπτωση όμως αρκετά χαμηλό. 

Οι Ρώσοι

Σε ότι αφορά τους Ρώσους και εδώ τα πράγματα είναι χλωμά. Το πράσινο φως για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα πήρε παράταση από τις 16 Ιουνίου στις 30 του ίδιου μήνα. Αυτές βέβαια είναι αποφάσεις που αλλάζουν.

Το γεγονός όμως που είναι αρνητικό είναι οι συνεχείς ακυρώσεις που δέχονται τα ξενοδοχεία της Αχαΐας από τους Ρώσους που είχαν μεταθέσει τις κρατήσεις τους για φέτος. Οι ακυρώσεις από τη συγκεκριμένη αγορά είναι περισσότερες από τις κρατήσεις πλέον και αυτός είναι ένας κακός οιωνός.

Όσο και αν κάποιοι από τους ξενοδόχους πιστεύουν ότι οι Ρώσοι θα μας προτιμήσουν φέτος εξαιτίας της κατηφόρας που έχουν πάρει οι σχέσεις της χώρας τους με την Τουρκία.

Ωστόσο, υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας, καθώς η αξία της τούρκικης λίρας μπορεί να οδηγήσει όσους Ρώσους ταξιδέψουν στα τουριστικά θέρετρα της Μικράς Ασίας, εκεί όπου τα πάντα είναι πιο φθηνά, σε σύγκριση με την Ελλάδα. 

Οι άλλες αγορές

Από την άλλη αμφίρροπα είναι τα μηνύματα που έρχονται και από άλλες αγορές.

Το Ισραήλ στο οποίο είχαν στηριχθεί για φέτος αρκετές τουριστικές αγορές λόγω του μεγάλου ποσοστού των εμβολιασμών στους πολίτες του, μάλλον δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Τα επεισόδια που γίνονται με τους Παλαιστίνιους έχουν παίξει ανασταλτικό ρόλο. Όσο για την βαλκανική αγορά; Οι περισσότεροι από τους Βαλκάνιους και κυρίως οι Σέρβοι δείχνουν να έχουν και φέτος μια προτίμηση στα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, λόγω αποστάσεως και με δυσκολία παίρνουν την απόφαση για να ταξιδέψουν προς τα κάτω.