Ένας σκληρός αστυνόµος µε επιτυχίες στο οργανωµένο έγκληµα είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να ξεκινήσει το ξεκαθάρισµα της µαφίας από το νησί που θεωρείται το κέντρο διαφθοράς µε τον µεγαλύτερο τζίρο σε προστασία µαγαζιών και ναρκωτικών σε όλη τη χώρα. 

Το σύγχρονο project αστυνόμευσης στη Μύκονο, που βασίζεται στη hi-tech τεχνολογία, με κάμερες αναγνώρισης προσώπων, drones που αντέχουν σε πολλά μποφόρ, μεγάλο αριθμό εκπαιδευμένων αστυνομικών (μαζί με τους δόκιμους θα αγγίζουν τα 160 άτομα!), συνεχείς ελέγχους και πολλά οχήματα, ανέλαβε να τρέξει ένας από τους πιο μάχιμους και αποτελεσματικούς αξιωματικούς της Ασφάλειας.

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Φώτης Τζελέπης, ο οποίος «ξεδόντιασε» τη μαφία των Ρομά με περισσότερες από 5.000 διαρρήξεις στο Λεκανοπέδιο, τα μεγάλα γεωργιανά κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος και τα έβαλε με τα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού, είναι πλέον ο «Μυκονάρχης».

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην πιάτσα της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για έναν σύγχρονο «Κάλαχαν» που μισεί τις δημόσιες σχέσεις και το φανταχτερό lifestyle, δουλεύει μανιωδώς 24 ώρες το 24ωρο και χαρακτηρίζεται από απίστευτη μεθοδικότητα.

Έτσι, με το που άνοιξε ο τουρισμός η Μύκονος απέκτησε μια πραγματική ασπίδα αστυνόμευσης, με το άλλοτε παρωχημένο Αστυνομικό Τμήμα των 22 ενστόλων να μετατρέπεται σε αυτόνομη Αστυνομική Υποδιεύθυνση με 101 άτομα προσωπικό, ενώ τα σημεία αιχμής και συγκέντρωσης κόσμου καλωδιώνονται με 30 και πλέον κάμερες υψηλής ευκρίνειας και αναγνώρισης προσώπων.

Οι δόκιμοι άοπλοι αστυνομικοί που επιστρατεύονταν κάθε καλοκαίρι για να σώζουν την κατάσταση έχουν πλέον αντικατασταθεί από ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες, ενώ στο Νησί των Ανέμων έχει δημιουργηθεί και ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο, μια ειδική αίθουσα όπου ο επικεφαλής αξιωματικός έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες και στοιχεία, θα αναλύονται δεδομένα, ενώ στις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιούνται θα συμμετέχει όχι μόνο η Αστυνομία, αλλά και το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών θα γίνονται πλέον τα πάρτυ στα διάσημα beach bar της Μυκόνου προκειμένου να προλαμβάνονται φαινόμενα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η «προστασία» και η αισχροκέρδεια. 

Επέλεξε έναν-έναν τους αστυνομικούς

Στις αστυνομικές κρίσεις του περασμένου Φεβρουαρίου, στη θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Νοτίου Αιγαίου τοποθετήθηκε ένας ικανός και έμπειρος ανώτατος αξιωματικός με θητεία στην Οικονομική Αστυνομία, ο υποστράτηγος Εμμανουήλ Δουρβετάκης, ενώ ως επικεφαλής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μυκόνου ένας ιδιαίτερα μάχιμος αξιωματικός με μεγάλες επιτυχίες κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ασφάλεια Αμαρουσίου, ο κ. Φώτης Τζελέπης.

Η επιλογή του μόνο τυχαία δεν ήταν. Παρότι κλήθηκε να αναλάβει μια νέα υπηρεσία, σε ένα μέρος που δεν είχε πάει ποτέ στη ζωή του, δέχτηκε να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο και να στήσει μια πρότυπη υπηρεσία σε ένα νησί που κάνει τζίρους δισεκατομμυρίων.

Ο αξιωματικός που επελέγη από το υπουργείο ενεργεί με κινηματογραφικό τρόπο και χωρίς να δέχεται από κανέναν παρεμβάσεις. Ο 48χρονος, γιος ιερέα από τα Καλάβρυτα και πατέρας ο ίδιος τριών παιδιών, ξεκίνησε από αστυφύλακας για να κληθεί 25 χρόνια αργότερα να γίνει ο αστυνομικός που θα βάλει τάξη στο χάος της Μυκόνου. Ο ίδιος διάλεξε μάλιστα έναν προς έναν 52 αστυνομικούς από την Αθήνα με αυστηρά κριτήρια.

Πέρα από το να είναι μάχιμοι και ικανοί, δεν έπρεπε να είχαν υπηρετήσει ποτέ στη Μύκονο, ενώ μια άλλη βασική προϋπόθεση ήταν η απουσία πειθαρχικών παραπτωμάτων στο βιογραφικό τους. Σκοπός του κ. Τζελέπη ήταν να φτιάξει την task force της Μυκόνου από άτομα που δεν θα πήγαιναν για τουρισμό αλλά για να δουλέψουν, καθώς το κοσμοπολίτικο νησί έχει τραβήξει τα βλέμματα της μαφίας.

Άλλωστε, ήδη από την περσινή σεζόν το Νησί των Ανέμων αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Έτσι, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, έγινε ανάλυση των δεδομένων της εγκληματικότητας που κάθε χρόνο μετατρέπει το νησί σε μαύρη τρύπα των Κυκλάδων, και στη συνέχεια επανασχεδιάστηκε όλο το πλάνο αστυνόμευσης.

Από την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση έχει διαπιστωθεί ότι όλο το οργανωμένο έγκλημα της Αθήνας κάθε καλοκαίρι μετακομίζει εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον τέσσερα συμβόλαια θανάτου που εκτελέστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια έχουν να κάνουν με το μοίρασμα της πίτας στη νύχτα και τις big business της Μυκόνου. Ναρκωτικά, εκβιασμοί, «προστασία», πορνεία, ακόμη και αρπαγές πολιτών δημιουργούν ένα παζλ τρόμου και παρακμής που όλα δείχνουν ότι πλέον έφτασε η ώρα να αποσυναρμολογηθεί.

Οι ένστολοι που επελέγησαν ένας-ένας με αυστηρά κριτήρια για να στελεχώσουν την task force των Αδιάφθορων έχουν εντολή να οργώνουν μέρα-νύχτα τη Μύκονο, με στόχο να μην αφήσουν περιθώριο στο οργανωμένο έγκλημα να απλώσει τα πλοκάμια του. 

ΔΙ.ΑΣ. στα Ματογιάννια και αλκοτέστ

Ο κ. Τζελέπης σχεδίαζε για μήνες την Αστυνομία της Μυκόνου προτού φτάσει εκεί, τον περασμένο μήνα. Εχοντας μόνο ακούσει και διαβάσει τις εκθέσεις, αποφάσισε να στήσει μια μικρή ΓΑΔΑ με πολλές υπηρεσίες και εξειδικευμένους αστυνομικούς. Για πρώτη φορά στη Μύκονο πάτησε το πόδι της η ΔΙ.ΑΣ. με δύο ομάδες που ξεκίνησαν περιπολίες ακόμα και στα Ματογιάννια.

Ωστόσο η αύξηση του κόσμου στα μικρά στενάκια της Χώρας υποχρέωσε σε αναπροσαρμογή των πλάνων και πλέον οι θηριώδεις μηχανές κινούνται περιμετρικά. Σε κάθε κλήση, βέβαια, ανταποκρίνονται και φτάνουν στο σημείο του συμβάντος άμεσα. Μέχρι και οι μαυροφορεμένοι κομάντος της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), με τον βαρύ οπλισμό και τα θηριώδη τζιπ, έκαναν απόβαση στο νησί για να τα βάλουν με το οργανωμένο έγκλημα λαμβάνοντας μέρος σε υψηλού ρίσκου επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μετακόμισαν από την Τροχαία Αθηνών «μπαρουτοκαπνισμένοι» τροχονόμοι για να βάλουν τάξη με αλκοτέστ, μπλόκα για κράνη και ζώνες ασφαλείας. Φυσικά οι κλήσεις πέφτουν βροχή, ενώ έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι, με εντολή Τζελέπη, κλήση που κόβεται στο νησί δεν σβήνεται!

Το γεγονός ότι ο αστυνομικός διευθυντής Μυκόνου έχει γράψει χιλιόμετρα στην Ασφάλεια προοιωνίζεται ότι το συγκεκριμένο Τμήμα θα αναλάβει όλο το δύσκολο έργο της κάθαρσης. Το Τμήμα Ασφαλείας έχει λοιπόν στελεχωθεί από επίλεκτους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ, οι οποίοι θα έχουν συμμάχους τους τις 30 κάμερες που τοποθετούνται σε καίρια σημεία και με το ειδικό λογισμικό που διαθέτουν έχουν τη δυνατότητα της υψηλής ανάλυσης και αναγνώρισης προσώπων, δίνοντας ταυτόχρονα online εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Στο παιχνίδι της αστυνόμευσης έχουν μπει και δύο ειδικά drones που θα περιπολούν και θα εποπτεύουν από αέρος αντέχοντας τα ισχυρά μποφόρ της Μυκόνου και αντικαθιστώντας τα περσινά που ήταν μικρά και δεν είχαν τη δυνατότητα να πετάξουν όταν φύσαγαν άνεμοι.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον στόλο των οχημάτων, εκτός από τις μηχανές της ΔΙ.ΑΣ. υπάρχουν 15 ολοκαίνουρια μηχανάκια, τα 12 ειδικά οχήματα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν και άλλα. Η νέα δομή είναι μια δύναμη απόλυτα επιχειρησιακή που θα ασχολείται όχι μόνο με την πάταξη της εγκληματικότητας σε ό,τι έχει να κάνει με τις κλοπές και τις διαρρήξεις, αλλά, όπως λένε πηγές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στο στόχαστρο μπαίνει και το οργανωμένο έγκλημα για να τελειώσουν τα μπραβιλίκια, η ακριβή πορνεία, τα ναρκωτικά και οι μαύρες business μαφιόζικων ομάδων που χρόνια τώρα λυμαίνονται το κοσμοπολίτικο νησί.

«Δεν έχω έρθει για δημόσιες σχέσεις. Βρίσκομαι εδώ για να δουλέψω», λέει με σταθερή φωνή και ψυχρή ευγένεια ο σύγχρονος «Κάλαχαν» ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του. 

Απαγορεύονται οι δημόσιες σχέσεις

Όσοι γνωρίζουν τον κ. Τζελέπη μιλούν για έναν σοβαρό αξιωματικό καριέρας που μισεί τις δημόσιες σχέσεις και τα «φρου-φρου» του lifestyle. Μπορεί στο γραφείο του να είναι περισσότερες από 12-13 ώρες καθημερινά, όμως η πόρτα του είναι κλειστή για όσους θελήσουν να τον προσεγγίσουν χωρίς να υπάρχει θεσμικός ή υπηρεσιακός λόγος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νεαρής βουλευτή με καταγωγή από το Νησί των Ανέμων που θέλησε να τον καλωσορίσει στον τόπο της με μια ανθοδέσμη και ανάλαφρη διάθεση για να σπάσει τον πάγο και τελικά «έφαγε πόρτα», καθώς ο ίδιος ευγενικά αρνήθηκε να τη δεχτεί.

Ο κ. Τζελέπης κινείται αθόρυβα στο νησί, δεν πάει ποτέ σε εστιατόρια ή μπαρ, ενώ φροντίζει να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους την αποστολή του: «Δεν έχω έρθει για δημόσιες σχέσεις. Βρίσκομαι εδώ για να δουλέψω», λέει με σταθερή φωνή και ψυχρή ευγένεια ο σύγχρονος «Κάλαχαν» ορθώνοντας τείχος σε όποιον επιχειρήσει να τον πλησιάσει, καθιστώντας σαφές ότι δεν θέλει επαφές και πολλά-πολλά με κανέναν.

Όσοι εκπροσωπούν τους φορείς του νησιού επισκέπτονται και συνομιλούν με τον διευθυντή τηρώντας αυστηρά το πρωτόκολλο, ενώ για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε ερώτηση ή καταγγελία διενεργείται έρευνα και δίνεται απάντηση μέσα σε λίγες ώρες. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μη γίνει αυτό, αφού ο κ. Τζελέπης είναι ακραία τυπολάτρης.

«Η λειτουργία της νέας Υποδιεύθυνσης για πρώτη φορά στην ιστορία της Μυκόνου συμπίπτει με την έναρξη μιας ιδιαίτερης τουριστικής περιόδου, όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να είναι καλύτερη από την περσινή. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφάλειας επισκεπτών και κατοίκων ενισχύει και στηρίζει αυτή την προσπάθεια, κάτι που αποδεικνύεται και από την αντίστοιχη προβολή που έχει από τα διεθνή ΜΜΕ.

Εύχομαι στον νέο διοικητή, αλλά και σε όλους τους αστυνομικούς που στελεχώνουν τη νέα Υποδιεύθυνση καλή επιτυχία στο έργο τους και τους διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε σταθερά δίπλα τους», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Πηγή: protothema.gr