Από την Δευτέρα 7 Ιουνίου ξεκινά η εφαρμογή της απόφασης του φαρμακευτικού συλλόγου της Αχαΐας για την παύση της δωρεάν διάθεσης και προμήθειας self tests στους ασφαλισμένους, στους μαθητές και στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης αυτής το συμφωνητικό που είχε γίνει μεταξύ του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου και της κυβέρνησης για τη δωρεάν προμήθεια αυτού του είδους των τεστ, έχει λήξει.

Μετά από σχετική ψηφοφορία που έγινε σε συνέλευση του συλλόγου αποφασίστηκε από τους φαρμακοποιούς της Πάτρας να μην υπάρξει ανανέωση του συμφωνητικού αυτού.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν τους φαρμακοποιούς σε μία τέτοια απόφαση προκύπτει ένα ουσιώδες πρόβλημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια της κάθε κοινωνικής ομάδας και κατά συνέπεια της δημόσιας υγείας.

Από που θα έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται τα self tests μαθητές και εργαζόμενοι από τη στιγμή που αυτά είναι υποχρεωτικά για τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα; 

Οι λύσεις που μπορούν να βρεθούν από τη στιγμή που η πολιτεία δεν έχει παρέμβει για να πάρει μία θέση και να αναλάβει αυτή με κάποιο τρόπο την προμήθεια τους είναι δύο:

Είτε να προχωρήσουν σε αναζήτηση των φαρμακείων που δέχονται να δώσουν δωρεάν self tests, είτε να πληρώσουν από τη τσέπη τους.

Πάντως, τα περισσότερα από τα φαρμακεία θα ακολουθήσουν την στάση του συλλόγου τους και δεν θα δώσουν δωρεάν self tests, ενώ μάλιστα ορισμένα έχουν επιστρέψει πίσω ήδη τις προμήθειες που είχαν.

Οπότε γεννάται θέμα για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας που είχε βοηθήσει σημαντικά στην ιχνηλάτηση, ειδικότερα στα σχολεία και στους εργασιακούς κλειστούς χώρους.