Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πατρέων κ. Πελετίδη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Και τον ακούσαμε να ανακαλύπτει πως «το περιβάλλον αναδεικνύεται σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την ποιότητα ζωής του λαού και της επιβίωσης των μελλοντικών γενεών». Η εικόνα εγκατάλειψης της πόλης και οι αντι-οικολογικές παρεμβάσεις από την πλευρά του Δήμου Πατρέων, διαψεύδουν τις προθέσεις του. Την ίδια ώρα, ιδεολογικοποιεί και αυτό το θέμα, καταφέρεται ξανά ενάντια του καπιταλισμού και –κατά την προσφιλή τακτική του- μεταθέτει όλες τις ευθύνες στο κράτος, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εμείς αναρωτιόμαστε:

Η δημοτική αρχή δεν ευθύνεται για τις παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον της πόλης χωρίς καμία οικολογική συνείδηση και με αγνόηση της πλούσιας περιβαλλοντικής γνώσης; Εσείς, κ. Πελετίδη, δεν είστε που πράττεται καπιταλιστικά απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, χωρίς οικολογικές μελέτες και ορθούς διαγωνισμούς, λειτουργώντας αυθαίρετα, ωφελιμιστικά και με προχειρότητα; Αλήθεια -για παράδειγμα- πόσα χρήματα δαπάνησε ο Δήμος Πατρέων για την αντι-οικολογική παρέμβασή του στο Πλατανόδασος; Μπετονένιοι φραγμοί –όχι οικολογικοί με κορμούς δέντρων- μεταφέρθηκαν με γερανούς, τεράστια παρκινγκ διαμορφώνονται με φερτά υλικά. Που πήγαν τα κλαδέματα του δάσους; Θρυμματίστηκαν; Εναποτέθηκαν με οικολογική συνείδηση ξανά στις ρίζες κάθε πλατάνου που τα έχει ανάγκη, με σεβασμό στον κύκλο ζωής; Προστατεύτηκε η βιοποικιλότητα του δάσους;

Καταγράφουμε αντιπροσωπευτικές αποτυχίες της δημοτικής αρχής στον τομέα «περιβάλλον»: Τα αποσπασματικά έργα στο Πλατανόδασος, το ακατάλληλο υλικό που ξεφορτώθηκε πρόσφατα στην πλαζ, η αψυχολόγητη επέμβαση στο Έλος Αγυιάς που κατέστρεψε μέρος του υγροβιότοπου όπου ζουν ευαίσθητα οικολογικά είδη, η αφισορύπανση στην πόλη με τεράστια πανό ακόμα και σε δημόσια κτίρια, η ανακύκλωση που βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό ενώ σε άλλους δήμους ευημερεί, οι σημειακές παρεμβάσεις χωρίς μελέτες και σχεδιασμό, η συνολική εικόνα της πόλης (μια πόλη άναρχη, με σκουπίδια, σπασμένα πεζοδρόμια, ασυντήρητες και βρόμικες παιδικές χαρές, βαμμένα κτίρια, απεριποίητα κηπάρια κ.α.). Όλα προδίδουν μια διοίκηση χωρίς σχέδιο, με έλλειψη οικολογικής συνείδησης στην πράξη, που δεν αξιοποιεί την υπάρχουσα γνώση και δε σέβεται τη «μάνα φύση».

Είναι προφανές πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει μελετήσει ούτε καν το πως διαμορφώνουν ένα οικολογικό πάρκο σε προηγμένες ευρωπαϊκές πόλεις, δεν γνωρίζει τι είναι η αειφόρος παρέμβαση με σεβασμό στον κύκλο ζωής ενός δάσους, δεν παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και πρακτικές, δεν ασχολείται με την ανακύκλωση. Τι οικολογική συνείδηση διαμορφώνει ο Δήμος Πατρέων; Τι παράδειγμα δίνει στο δημότη και στις επόμενες γενιές η δημοτική αρχή; Καταθέτουμε τα ερωτήματα -σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος- και δεσμευόμαστε πως θα επανέλθουμε.