Οι λογαριασμοί του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Facebook αναστέλλονται τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2023, ανακοίνωσε ο γίγαντας των σόσιαλ μίντια. Οι περισσότεροι χειροκρότησαν την απόφαση αυτή, η οποία έφερε στην επιφάνεια την ύπαρξη μίας ειδικής πολιτικής που είχαν όλα τα σόσιαλ μίντια απέναντι στους πολιτικούς και άλλα άτομα επιρροής. Όλοι αυτοί συμπεριλαμβάνονταν σε λίστα που χαρακτηριζόταν ως 'newsworthy individuals' και απολάμβανε ειδικής μεταχείρισης. Η απόφαση του Facebook βάζει οριστικό τέλος σε αυτό.

Άλλοι κάνουν λόγο για αλά κάρτ ανελευθερίες στη χώρα της ελευθερίας. Κάποιοι άλλοι βλέπουν έναν ελιγμό από πλευράς Μαρκ Ζάκεμπεργκ για να ξανακερδίσει την εύνοια του κοινού. Η παράταση της αποπομπής του Τραμπ από την πλατφόρμα, επιχειρείται να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ προς όφελος του ίδιου του Facebook. Το να τα βάζεις με «τον υπ’ αριθμό έναν εχθρό της Δημοκρατίας» –έτσι αντιμετωπίζει μία μερίδα της αμερικανικής και της διεθνούς κοινωνίας τον Ντόλαντ Τραμπ- αυτομάτως εκτοξεύει τις δικές σου μετοχές στην επιχείρηση εκδημοκρατικοποίησης. Πόσο μάλλον, όταν όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο που δυναμώνουν οι φωνές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως αναφέρει το protothema.

Ειδικά το Facebook έχει βρεθεί στο στόχαστρο για παραπληροφόρηση και προώθησης σελίδων με μηνύματα βίας και μίσους. Το πολεμικό κλίμα που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, επανέφερε πολλές φορές το ερώτημα σχετικά με την δυσανάλογη, ορισμένες φορές, εξουσία που διαθέτουν οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Κάποιοι πιο ψύχραιμοι υποστηρίζουν ότι η όλη αποπομπή του πρώην προέδρου έγινε εξαρχής με διαδικασίες σταλινικού τύπου. Να θυμίσουμε ότι οι λογαριασμοί του Τραμπ σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπλοκαρίστηκαν μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο. Πρώτη φορά η Silicon Valley φάνηκε να αντιδρά τόσο συντονισμένα και άμεσα. Τα στελέχη της Facebook είχαν μέχρι τότε ακολουθήσει μία ήπια προσέγγιση στον έλεγχο του λόγου πολιτικών, με το επιχείρημα ότι «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να βλέπουν τις δηλώσεις των ηγετών τους». Η εταιρεία αποφάσισε να υπαναχωρήσει από αυτήν την θέση, αρχίζοντας να εφαρμόζει την σήμανση των post του Τραμπ, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με αντιδράσεις στις οποίες περιλαμβανόταν μποϊκοτάζ στις καταχωρήσεις στην πλατφόρμα, επειδή δεν ενήργησε κατά της εμπρηστικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ
, κατά την διάρκεια του κύματος αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που σάρωσε τις ΗΠΑ. Αναγκάσθηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να μπλοκάρει επ΄αόριστον τον Τραμπ έπειτα από τις βίαιες ταραχές που κατέληξαν στην επιδρομή κατά του Καπιτωλίου.

Η απόφαση για παράταση της αναστολής του λογαριασμού Τραμπ, ήρθε μετά από μήνες συζητήσεων για το μέλλον του πρώην προέδρου στα κοινωνικά μέσα. Το Facebook πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, ζητώντας από το ανεξάρτητο συμβούλιο εποπτείας του, να αποφασίσει για την μοίρα του Τραμπ. Τα μέλη του είναι εκείνα που κατέληξαν ότι το περιεχόμενο των λογαριασμών του παραβίαζε τα Πρότυπα και τις αξίες της κοινότητας του Facebook. Συζητήθηκε και κατά πόσο η κατάργηση του περιεχομένου από το Facebook σέβεται τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Facebook είπε ότι τα μέλη της ομάδας αυτής μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πρώην δικαστές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ειδικούς θρησκευτικής ελευθερίας, εμπειρογνώμονες συνταγματικού δικαίου, δικηγόρους και πολιτικούς, όπως ο πρώην Δανός πρωθυπουργός Helle Thorning-Schmidt.
Η ομάδα του Τραμπ, αλλά και κάποιοι υποστηρικτές του έχουν στραφεί στο συντηρητικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Gab. Έτσι, αυτό είναι που επωφελείται από την αναστολή πολλών λογαριασμών, κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους συνδρομητές.