Στις 5 Ιουνίου 1974 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε για να προσφέρει κάθε χρόνο τροφή για σκέψη και να εντείνει τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης της ανθρωπότητας σχετικά με φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η φετινή 5η Ιούνη μας βρίσκει σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας, στην προσπάθεια να ανακάμψουμε από μια πολύπλευρη και πρωτόγνωρη υγειονομική αλλά και ανθρωπιστική κρίση.

Η πανδημία, όπως και οι ολοένα εντεινόμενες φυσικές καταστροφές, πρόδηλα σημάδια της κλιματικής αλλαγής που έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά κρίσης, φέρνουν, σήμερα περισσότερο από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, το περιβάλλον στο επίκεντρο της συζήτησης. Καθώς πλέον η μετουσίωση της κοινωνίας σε κλιματικά ουδέτερη αποτελεί μονόδρομο, η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση αναβαθμίζονται σε κεντρικούς στόχους για την επιβίωση αλλά και σε κύρια πεδία πολιτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας από την μία και στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του συντηρητισμού από την άλλη. Επιπλέον, η προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας βάλλεται από τη θεσμοθέτηση διατάξεων προς όφελος των επενδυτικών συμφερόντων.

Το περιβάλλον αποτελεί πλέον μια βασική παράμετρο που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και κατ’ επέκταση σε κάθε πολιτικό σχεδιασμό, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την δημόσια υγεία. Το γεγονός αυτό απαιτεί ριζική αλλαγή στην καθημερινότητα και στην ενεργή πολιτική δράση. Πρωταρχικό ρόλο θα διαδραματίσει η μετάβαση της χώρας μας σε καθαρές πηγές ενέργειας, που θα πρέπει να γίνει με γνώμονα το κοινωνικό δημόσιο όφελος, έτσι ώστε να εναρμονιστούμε με τους παγκόσμιους στόχους για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών και η αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσης, με εργαλείο την κυκλική οικονομία αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην ιστορική αυτή συγκυρία, θα αγωνιστεί μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις έτσι ώστε η μετάβαση σε αυτή την νέα μορφή ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς και όλες οι αλλαγές που αφορούν στην εναρμόνιση της ελληνικής κοινωνίας με την νέα βιώσιμη πραγματικότητα να γίνουν πράξη δίχως να υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.