H εστίαση πήρε, ο τουρισμός πήρε, αυτοί που δεν έχουν πάρει κάτι για τον επανεκκίνηση της δραστηριότητας τους και ως κεφάλαιο κίνησης από τη στιγμή που τα μαγαζιά άνοιξαν, ύστερα από ένα παρατεταμένο lockdown, είναι οι επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου.

Λογικό είναι για αυτούς να αισθάνονται αδικημένοι. «Η διαχείριση των επαγγελματικών κατηγοριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικότερα η μεταχείριση του δικού μας κλάδου, είναι λάθος εξ’ αρχής» τονίζει ο πρόεδρος του εμπορικό συλλόγου της Πάτρας, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

«Πέρα από λάθος είναι και άδικη για τον δικό μας κλάδο. Μας εξαιρεί από τις επιδοτήσεις και μας δεν έχει δώσει μία ενίσχυση ως κεφάλαιο κίνησης για να ξεκινήσουμε και πάλι την δραστηριότητα μας, την ίδια στιγμή που δίνει στην εστίαση και στον τουρισμό.

Εμείς όμως είχαμε ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από κεφάλαιο και ρευστό χρήμα σε σύγκριση με τους δύο αυτούς τομείς αφού χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε νέες παραγγελίες για να προμηθεύσουμε τα μαγαζιά μας με νέα είδη. Αυτό δηλαδή δεν μετράει για την κυβέρνηση; Με ποιο σκεπτικό μας αποκλείει εμάς από αυτές της μορφής των επιδοτήσεων;».

Αναγκαίο το κεφάλαιο κίνησης

Το κεφάλαιο κίνησης για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίο, καθώς πέρα από τα πάγια έξοδα που πάντα υπάρχουν, όταν έκλεισαν τα μαγαζιά ήταν χειμώνας και όταν άνοιξαν είχαμε μπει στην άνοιξη και βαδίζαμε προς το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των εμπόρων δεν φτάνει που το κράτος και πολιτεία τους είχε για τόσους μήνες κλειστούς, στην πραγματικότητα χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος αφού η διασπορά του ιού στον κλάδο τους ήταν αρκετά μικρή, δεν τους δίνει μία βοήθεια με την μορφή κεφαλαίου κίνησης για να πάρουν μία ουσιαστική ανάσα.

«Έχουμε και εμείς ανάγκη από βοήθεια, καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις μας είναι στα πρόθυρα να κλείσουν ή να αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους» προσθέτει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Μόλις το 30% την 7η δόση

Την ίδια στιγμή μόλις το 25% με 30% των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου ήταν δικαιούχοι της έβδομης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι υπόλοιποι αποκλείστηκαν.

«Κατά μέσο όρο τα χρήματα που πήραν οι ελάχιστες  εμπορικές επιχειρήσεις από την έβδομη δόση ήταν κοντά στα 1.000 ευρώ. Όμως σε καμία περίπτωση ούτε τα χρήματα αυτά, ούτε τα 500 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Απρίλιο, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις μας».

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά για τους εμπόρους έχουν και τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Γεωργιάδη που στις δηλώσεις υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί η κίνηση στα εμπορικά μαγαζιά και ότι γενικότερα η αγορά πάει «τραίνο».

«Στον κόσμο του ο κ. υπουργός. Αν και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μας κοροϊδεύει. Μας εμπαίζει, δεν γίνεται να εννοεί αυτά που λέει» σχολιάζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.