Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία έχει βελτιωθεί αισθητά με τα ημερήσια κρούσματα να είναι κάτω από 300 τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Μειώθηκε επίσης και ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της νόσου Sars Cov-2.

Από τις 15 Μαΐου καταγράφονται, σε ημερήσια βάση, λιγότεροι από 20 θάνατοι ασθενών. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 230 νέα κρούσματα και εφτά θάνατοι. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό νοσηλεύονται 594 ασθενείς εκ των οποίων οι 41 είναι διασωληνωμένοι. Τα μέτρα περιορισμού άρχισαν να χαλαρώνουν και έτσι από σήμερα παρατείνεται για δύο ώρες το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, τα οποία πλέον θα είναι ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα. Το ίδιο ωράριο ισχύει για τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Επίσης αυξήθηκε στους 200, από εκατό που ήταν μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να μετέχουν σε συνέδρια, διαλέξεις ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σερβία: Το 47% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση

Το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Σερβία εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση το 47% του πληθυσμού ενώ το 38% ολοκλήρωσε τους εμβολιασμούς. Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός 'Ανα Μπρνάμπιτς στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου το 56% των πολιτών της Σερβίας. Η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης προκάλεσε εφησυχασμό στους πολίτες και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μειωθεί η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Η κυβέρνηση προσπαθεί με οικονομικά κίνητρα και διευκολύνσεις να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό. Σήμερα άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της κυβέρνησης όπου όλοι όσοι εμβολιάστηκαν θα μπορούν να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό για να λάβουν το ποσό των 25 ευρώ ως επιβράβευση για την υπευθυνότητα που επέδειξαν. Περισσότερα κίνητρα προσφέρονται στους νέους όπου το ποσοστό εμβολιασμών είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν ξεπερνάει το 13%. Δωρεάν εισιτήρια για φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια είναι κάποια από τα κίνητρα που προσφέρονται στους νέους για να εμβολιαστούν.

Η σερβική κυβέρνηση παράλληλα ασκεί και την διπλωματία των εμβολίων προσφέροντας βοήθεια σε άλλες χώρες. Εχθές δώρισε 100.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-Biontech στην Τσεχία ενώ τις επόμενες ημέρες θα δωρίσει 30.000 δόσεις στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Συνολικά μέχρι σήμερα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες η Σερβία δώρισε 102.190 δόσεις διαφόρων εμβολίων για τον κορωνοϊό. Επίσης, στις αρχές Μαρτίου εμβολιάστηκαν δωρεάν στην Σερβία περίπου 40.000 ξένοι από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Βοσνία.