Γραφές της Επανάστασης
Απομνημονεύματα αγωνιστών: Μακρυγιάννης - Κολοκοτρώνης –Κασιομούλης.
Από την τηλεόραση του Super B την Τετάρτη 2 Ιουνίου στις 18:30
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζει τηλεοπτικά και διαδικτυακά έξι θεατρικά αναλόγια σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά.
Το πέμπτο αναλόγιο κατά σειρά μετάδοσης έχει τον τίτλο Απομνημονεύματα αγωνιστών: Μακρυγιάννης - Κολοκοτρώνης –Κασιομούλης και θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του Super B την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 ,στις 18:30.
Πρόκειται για αποσπάσματα από λόγια αγωνιστών, από την ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές στην Ακρόπολη, από τον Επίλογο των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη, ιδιαίτερα για το ρόλο τον ξένων δυνάμεων και τη δουλική στάση απέναντί τους από πολιτικούς της εποχής. Επίσης θα προβληθούν αποσπάσματα από τα Στρατιωτικά Ενθυμήματα του Κασιομούλη, που αφορούν κυρίως το Μεσολόγγι.

Και στα έξι Θεατρικά Αναλόγια θα παρουσιαστούν ιστορικά ντοκουμέντα που φωτίζουν την επανάσταση από την περίοδο της σκλαβιάς μέχρι τον αγώνα, τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους και την περίοδο που οι αποφάσεις της ίδρυσής του επηρεάζουν την πορεία του. Το ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζει αυτά τα ντοκουμέντα σε κάθε πολίτη, στη νεολαία για να συμβάλει στην ιστορική γνώση και να τιμήσει τους αγωνιστές του ‘21.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Πέτρο Βάη « Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν ένα κορυφαίο γεγονός της εποχής της που μαζί με τις άλλες σύγχρονες επαναστάσεις (Β. Αμερική 1776, Γαλλία 1789, Ιταλία-Ισπανία, Πορτογαλία 1820, Λ. Αμερική 1811-1830, Βέλγιο 1830, άλλαξαν την οικονομική και κοινωνική εικόνα του κόσμου.
Με τις επαναστάσεις ξεπηδούσε πάντα ένας καινούργιος κόσμος στην πορεία της ιστορίας, αυτές είναι η ατμομηχανή της ιστορίας για να υπάρξει εξέλιξη και πρόοδος της κοινωνίας κι αυτό γίνεται όταν είναι ώριμες οι συνθήκες, όπως έγινε και με την Επανάσταση του ’21.

Η Ελληνική Επανάσταση στηρίχτηκε και σε έναν λαό ραγιά, σκλάβο, βασανισμένο και καταπιεσμένο αγρότη που ζητούσε απαλλαγή από τη σκλαβιά και την καταπίεση και πολέμησε με ηρωισμό και θυσίες για να τα αποκτήσει.
Οι φιλελεύθερες ιδέες, που έφτασαν κι εδώ από τους προοδευτικούς διανοητές (Ρήγας-Κοραής), άναψαν το φυτίλι για το ξέσπασμα της επανάστασης. Οι ηρωισμοί, οι θυσίες και οι φρικαλεότητες δημιούργησαν κύμα φιλελληνισμού, παρά το αρνητικό κλίμα των κυβερνήσεων στην Ευρώπη, ευνόησε την στήριξη της επανάστασης από Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία και τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.
Το νέο αστικό κράτος, προοδευτικό στην αρχή, σε σχέση με τη φεουδαρχική-οθωμανική εξουσία, δεν υλοποίησε τις διακηρύξεις που αφορούσαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και σήμερα πολλά είναι που διεκδικούνται για μια καλύτερη ζωή για όλους».
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Σκηνοθετική Επιμέλεια Video: Παναγιώτης Φαφούτης, Χρήστος Ορτέντζιο
Παίζουν:
Οι ηθοποιοί Μαρίνα Παντελάκη, Γεράσιμος Σοφιανός
Οι μουσικοί: Σταύρος Ξιούρας, Γιώργος Παπαγεωργίου
Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη
Προβολή- Επικοινωνία: Σοφία Μαυρίδη
Ηλεκτρολόγος παράστασης: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος
Hχητικός: Φίλιππος Πετρόπουλος
Επιλογή κοστουμιών: Αλεξάνδρα Στρατοπούλου
Μηχανικοί Σκηνής: Ανδρέας Φωτεινόπουλος, Γιώργος Σάρρας, Κώστας Ματθαίου
Φωτογραφίες προβών: Κώστας Καιμακάς , Φαύστα Φρατζή
Θα ακολουθήσει 1 ακόμη Θεατρικό Αναλόγιο με τίτλο:
Σολωμός - Βαλαωρίτης: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Ο Φωτεινός.
Αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», με έμφαση στην ηρωική αντίσταση, καρτερικότητα και αντίσταση στον πειρασμό, εκ μέρους των πολιορκημένων.
Πληροφορίες:www.dipethepatras.gr Τηλ.2610623730- Διάρκεια μετάδοσης 30 λεπτά