Τις αγχολυτικές ιδιότητες μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά υπογραμμίζει νέα συγχρονική έρευνα που δημοσιεύεται στο Clinical Nutrition.

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στις αρνητικές επιπτώσεις των κακών διατροφικών συνηθειών στα επίπεδα άγχους, η πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στην ανεξερεύνητη σχέση ενός υγιεινού μοτίβου διατροφής με το αντιληπτό άγχος, διευκρινίζει η υποψήφια διδάκτωρ Simone Radavelli-Bagatini από το Ινστιτούτο Διατροφολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Edith Cowan, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Τουλάχιστον 470 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα σχετίστηκαν με 10% λιγότερο άγχος σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν 230 γραμ., σύμφωνα με τη μελέτη και τα στοιχεία από 8.689 συμμετέχοντες στην αυστραλιανή έρευνα Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle (AusDiab).

Τα αποτελέσματα επαναλήφθηκαν και για την αποκλειστική κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών, επιβεβαιώνοντας πως όσοι τα συμπεριλαμβάνουν σε μεγάλες ποσότητες στο διαιτολόγιό τους έχουν ισχυρότερες άμυνες έναντι του καθημερινού αλλά και επίμονου στρες.

«Το χρόνιο και ανεξέλεγκτο άγχος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και επιπλέον να πυροδοτήσει σειρά προβλημάτων υγείας όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές» ανέφερε η Radavelli-Bagatini για την ανάγκη στροφής προς πιο υγιεινές επιλογές.

Έρευνα από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης είχε καταλήξει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος μπορούν να βοηθηθούν ρυθμίζοντας το εντερικό τους μικροβίωμα με αλλαγές στη διατροφή. Ενδεικτικά, η μεσογειακή διατροφή όπου τα φυτικά τρόφιμα αφθονούν, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα βακτήρια με αντιφλεγμονώδη δράση που βρίσκονται στο έντερο και επομένως μειώνει το ενοχλητικό άγχος.