Μέχρι τις 6 Ιουνίου θα συνεχίσουν τα φαρμακεία της Πάτρας να προμηθεύουν δωρεάν με self tests τους ασφαλισμένους και τους ενδιαφερόμενους.

Αυτή είναι η απόφαση που πήρε το βράδυ της Δευτέρας το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικoύ Συλλόγου της Αχαΐας, ύστερα από τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποια αυθαίρετη απόφαση αλλά για τη μη ανανέωση του συμφωνητικού που είχε γίνει μεταξύ του υπουργείου και του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου.

Το συμφωνητικό αυτό, ανέφερε ως καταληκτική ημερομηνία της χορήγησης των self tests από τα φαρμακεία της επικράτειας την 6η Ιουνίου.

Οι φαρμακοποιοί της Πάτρας και της Αχαΐας που από την αρχή είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουν self tests στους χώρους των καταστημάτων τους, αλλά και εκτός αυτών, μια στάση που υιοθέτησε στη συνέχεια και το σύνολο των φαρμακοποιών της επικράτειας, αποφάσισαν την παύση και της δωρεάν προμήθειας τους.

Το όλο θέμα βέβαια που θα πρέπει να εξετάσει η πολιτεία στη συνέχεια, καθώς είναι αρκετά πιθανό τη στάση αυτή να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι σύλλογοι της χώρας, είναι από που θα προμηθεύεται ο κόσμος από εδώ και στο εξής αυτού του είδους τα τεστ. 

Υπάρχουν φορείς που μπορεί να αναλάβουν

«Από την αρχή η όλη διαδικασία είχε έναν εθελοντικό χαρακτήρα και μία κατεύθυνση κοινωνικής προσφοράς από πλευράς φαρμακοποιών» τονίζει ο αντιπρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Γιάννης Κατερίνης.

«Είχαμε πει αρχικά να προμηθεύουμε self tests τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στην εστίαση, όμως, στην πράξη αυτή η διαδικασία διευρύνθηκε και σε άλλους τομείς.

Υπάρχουν φορείς, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, ο στρατός και άλλοι που μπορούν να αναλάβουν από μόνοι τους αυτή την χορήγηση. Για ποιο λόγο να μπαίνουν οι φαρμακοποιοί μπροστά;».

Η συνεισφορά στη διάρκεια της πανδημίας

Πάντως, η απόφαση της μη χορήγησης από πλευράς φαρμακείων self test, ισχύει έως ότου τελειώσουν οι προμήθειες του κάθε καταστήματος.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί της Πάτρας από την αρχή της πανδημίας έχουν λειτουργήσει σε αρκετές περιπτώσεις εθελοντικά για το κοινό καλό.

Ένα παράδειγμα είναι τα ραντεβού που κλείνουν για τον προγραμματισμένο εμβολιασμό τους, σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που απευθύνονται σε αυτούς.

Όμως η κατάσταση με τα self tests είχε επιβαρύνει τον εργασιακό τους φόρτο και τη δουλειά τους, με τους ίδιους, αλλά και τους υπαλλήλους τους να αισθάνονται ότι κάνουν μία μορφή αγγαρείας.

Κάποια στιγμή θα έπρεπε να σταματήσει. Μένει να δούμε την αντίδραση του υπουργείου και τη λύση που θα πρέπει να δώσει για την προμήθεια των self tests.