Κλείνουμε έναν μήνα που τα καταστήματα εστίασης είναι ανοικτά και αν το κλίμα ήταν αρκετά θετικό την πρώτη εβδομάδα που τα μαγαζιά έβγαλαν έξω τα τραπεζάκια τους για να λειτουργήσουν, η συνέχεια δεν ήταν και τόσο ανάλογη.
Η κίνηση στα καταστήματα δείχνει να έχει μια συνεχώς φθίνουσα πορεία, με εξαίρεση ίσως τα Σαββατοκύριακα, όπου τα μαγαζιά γεμίζουν.
Όμως αυτό το… γεμίζουν, σηκώνει κουβέντα. «Είναι στρεβλή η εικόνα που δίνει προς τα έξω ένα γεμάτο μαγαζί ως προς την βιωσιμότητα του και τα κέρδη του» τονίζει ο Τάσος Γιατράς της estiasigreece.
«Το ότι ένα μαγαζί είναι για κάποιες ώρες και συγκεκριμένες μέρες γεμάτο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα και στις υποχρεώσεις του.
Τα μαγαζιά λειτουργούν όλες τις ημέρες και τα έξοδα είναι καθημερινά». Άλλωστε, ένα γεμάτο από κόσμο κατάστημα, στην ουσία δεν είναι γεμάτο, αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα.
«Το μαγαζιά λειτουργούν με το 50% των τραπεζιών τους και χωρίς τους εσωτερικούς χώρους, παρά μόνο με τους εξωτερικούς. Κατά συνέπεια ένα γεμάτο από κόσμο μαγαζί ακόμα και αυτές τις ελάχιστες ώρες που έχει αυτή την εικόνα, δεν είναι επί της ουσίας γεμάτο.
Γενικότερα το ποτήρι είναι μισό άδειο, παρά μισό γεμάτο» τονίζει. Η κίνηση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου τα καταστήματα μόλις είχαν ανοίξει μετά από το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι μειωμένη.
«Προφανώς και είναι μειωμένη. Τα μέτρα που ισχύουν είναι πιο αυστηρά από αυτά που ίσχυαν πέρυσι. Πέρυσι τουλάχιστον είχαμε μουσική και μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για τη λειτουργία των μαγαζιών μας έστω και ένα μικρό μέρος των εσωτερικών μας χώρων. Φέτος δεν έχουμε ούτε αυτά. Τα φετινά μέτρα φέτος είναι χειρότερα ως προς τον τρόπο λειτουργίας των μαγαζιών».
Οι εκτιμήσεις για το καλοκαίρι
Τα πράγματα είναι δύσκολα για τον κλάδο και το καλοκαίρι δεν μοιάζει πλέον να είναι και τόσο ευοίωνο.
«Όσο πλησιάζουμε προς αυτό, τόσο λιγότερος είναι ο κόσμος, κάτι που φαίνεται κυρίως στις καθημερινές» τονίζει ο κ. Γιατράς. Ρόλο βέβαια σε αυτή την κατάσταση έχουν παίξει και τα αυστηρά μέτρα.
«Είναι γεγονός ότι η έλλειψη της μουσικής και το περιορισμένο ωράριο δεν βοηθάει στην λειτουργία των μαγαζιών και στην ενίσχυση της κίνησης στην εστίαση.
Περιμέναμε τις εξαγγελίες της Παρασκευής ότι θα έπαυε τουλάχιστον το μέτρο για τη μουσική. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Όμως σίγουρα για την Πάτρα και ειδικότερα για τον κλάδο της εστίασης η απουσία των φοιτητών είναι μία μεγάλη απώλεια.
Είναι μία απώλεια που θα συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες και θα κρατήσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, όταν εφόσον τα πράγματα πάνε καλά υγειονομικά, οι φοιτητές επιστρέψουν στη βάση τους».