Ίσως να έγινε αλλά δεν το αντελήφθην. Και Μνημόσυνον στην πρωτεύουσα της Ελλάδος για τους ΉΡΩΕΣ μαχητές και όσους εσφαγιάσθησαν κατά την πτώση της Βασιλεύουσας και περιέλευσή της στους οθωμανούς στυγνούς κατακτητές την 29ην Μαΐου 1453 και κατάθεση στεφάνου στην μνήμην τους και εκτενείς αναφορές από τηλεοράσεων και ραδιοφώνων. Επαναλαμβάνω ίσως να έγιναν με φανατισμόν αυτά στην Ελλάδα.

Δυστυχώς μνείαν της θλιβερής επετείου άκουσα σε τηλεοπτικόν σταθμόν σε βραδινόν δελτίον ειδήσεων το οποίον μεταδίδει τις τουρκικές ειδήσεις σε εύρος παρορών τις Ελληνικές!

Εκεί ακούσαμεν εν εκτάσει τους πανηγυρισμούς του τούρκου προέδρου για Άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων! Ένα μικρόν απόσπασμα είναι χαρακτηριστικόν.

«Χρόνια πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μιας από τις πιο λαμπρές νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τον ένδοξον στρατόν του, που πρόσθεσε αυτή την μοναδική πόλη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με έλεος και σεβασμό».
Και ο υπουργός Εξωτερικών, που τον υποδεχόμεθα σήμερα, ατυχής η επιλογή της ημερομηνίας, με ανοικτές αγκάλες στην Θράκην μας που εποφθαλμιεί να αλώσει, είπε.

«Ευγνωμονούμεν τους προγόνους που μας χάρισαν τα στενά και ύψωσαν εκεί την σημαίαν μας η οποία δεν θα υποσταλεί ποτέ»!!!
Δεν σας χάρισαν την Πόλη και τα στενά οι πρόγονοί σας, αλλά οι Φράγκοι, οι οποίοι αν και μέχρι σήμερα ταπεινώνονται ποικιλοτρόπως από σας, αυτοί σας υποστηρίζουν με φανατισμόν, πάντα σε βάρος της Ελλάδος!!!!

Θα υποσταλεί η σημαία! Καμμία αυτοκρατορία δεν έμεινε αδιάλυτη. Ούτε του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε η Ρωμαϊκή, ούτε η Βυζαντινή, ούτε η οθωμανική, ούτε η Αυστριακή που κατείχε την μισήν Ευρώπην και έφθανε ως την Βαλκανικήν. Και αν οι αυτοκρατορίες άλλαξαν σύνορα επί το έλασσον πόσον μάλλον ένα κράτος όπως εσείς! Η σημαία θα υποσταλεί από τα στενά. Τίνος κράτους θα γίνει έπαρση είναι άγνωστον.

Οίστρος για τις απλές αυτές σκέψεις ήταν τα υπεροπτικά μηνύματα τουρκικών παραγόντων επί τη επετείω της Αλώσεως της Πόλεως και τίποτε περισσότερον, συνωδά και της μεγάλης μας λύπης για πάσαν έλλειψη εκδηλώσεως εκ μέρους της Ελλάδος για την ημέραν αυτήν.