Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ τζίρο την ημέρα χάνει η αγορά της Πάτρας από τους φοιτητές που συνεχίζουν να απουσιάζουν από την πόλη, μένοντας μακριά από τη βάση των σπουδών τους.

Το ποσό αυτό δεν είναι τυχαίο. Το αναφέρει έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα το Οικονομικό Επιμελητήριο και πηγάζει από την απώλεια εσόδων, σε διάφορους κλάδους, λόγω της απουσίας των φοιτητών.

Από την αγορά ακινήτων, από τα καφέ, από τα μπαρ, από τις μεταφορές, από τα βιβλιοπωλεία, από το λιανικό εμπόριο, από τα καταστήματα τροφίμων και τα μίνι μάρκετ και από δεκάδες ακόμα κλάδους που άμεσα ή έμμεσα ενίσχυαν οι φοιτητές με το εισόδημα τους.

Το ένα εκατομμύριο ευρώ τζίρο την ημέρα αντιστοιχεί σε πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και το νούμερο αυτό είναι ακόμα πιο αντιπροσωπευτικό της μεγάλης πληγής που αποτελεί για την Πάτρα η απουσία των φοιτητών.

Μια πληγή που έκανε την εμφάνιση της τον περασμένο Μάρτιο και συνέχισε να βγάζει αίμα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και σε όλα τα lockdown.

H Πάτρα, άλλωστε, είναι μια φοιτητούπολη που στηριζόταν στους φοιτητές που αποτελούσαν τον μοναδικό και σταθερό παράγοντα εξωγενούς συναλλάγματος που ερχόταν στην αγορά της.

Δίχως τους φοιτητές η Πάτρα είναι σίγουρα μια ακόμα πιο φτωχή πόλη.

Η "πληγή" εξακολουθεί να... αιμορραγεί!

Το κακό για τις δεκάδες αυτές επιχειρήσεις που έχουν ζημιωθεί από την απουσία των φοιτητών, είναι ότι αυτή η πληγή θα συνεχίσει να είναι ανοικτή και να ματώνει.

Τα μαθήματα που έχουν ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο γίνονται για το σύνολο σχεδόν των τμημάτων διαδικτυακά, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος για τους σπουδαστές στο να επιστρέψουν στην Πάτρα.

Τέλος, οι ορκωμοσίες, που ξεκίνησαν ξανά, μετά το τέλος του lockdown, δεν απαιτούν παρουσία φοιτητών, γονέων και φίλων και έτσι χάνεται ένα ακόμα έσοδο από το φοιτητικό συνάλλαγμα για την τοπική αγορά.