Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αποτέλεσε ένα όνειρο και έναν σκοπό ζωής για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, παίρνει σάρκα και οστά αυτή την χρονική περίοδο.

Τα γυρίσματα για την Καλαβρυτινή σκηνοθέτη και εκπαιδευτικό Ισμήνη Σακελλαροπούλου,  έχουν ολοκληρωθεί και όλη η δουλειά που προηγήθηκε από την ίδια και την εταιρία παραγωγής Medea Pictures, τους συνεργάτες και τους συντελεστές αυτού του ντοκιμαντέρ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο του μονταρίσματος.

Το ντοκιμαντέρ ονομάζεται «Δικαίωση 3368» και από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει εύκολα κανείς το θέμα που διαπραγματεύεται.

«Ο πατέρας μου, Περικλής Σακελλαρόπουλος το 1995 ήταν ένας από τους 120 δικηγόρους που είχε αναλάβει να πάει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στα δικαστήρια, συγκεντρώνοντας μαζί με συναδέλφους του τις αγωγές των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων αυτής της καταστροφής» τονίζει η Ισμήνη μιλώντας στο patrasevents.gr.

«Όπως καταλαβαίνεις το να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ για αυτό το θέμα ήταν ένας σκοπός ζωής για μένα που με τη συνεργασία όλων αυτών των ανθρώπων που συμμετέχουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, σε αυτή τη δουλειά γίνεται πραγματικότητα».


Οι 3368 είναι αγωγές

Η δικαίωση ως τίτλος είναι ξεκάθαρος. Το αινιγματικό της υπόθεσης του τίτλου του ντοκιμαντέρ σχετίζεται με το 3368. «Το 3368 αναφέρεται στον αριθμό των αγωγών που συμπεριλαμβάνονταν στον φάκελο της υπόθεσης.

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που αντιπροσωπεύονται είναι πολλοί περισσότεροι αφού στην κάθε υπόθεση από αυτές τις αγωγές που είχαν συγκεντρωθεί εμπεριέχονταν και άλλα άτομα που προχωρούσαν στη νομική οδό για να βρουν το δίκιο τους από αυτή την καταστροφή που είχαν υποστεί.

Οι αγωγές αυτές δεν αναφέρονταν μόνο στην εκτέλεση των ανδρών των  Καλαβρύτων, αλλά και στις καταστροφές που είχαν προηγηθεί στα Καλαβρυτοχώρια, στις εκτελέσεις και στις λεηλασίες που είχαν γίνει εκεί».


13 συνολικά συνεντεύξεις

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει 13 συνολικά συνεντεύξεις. 

Στην κάμερα μιλούν ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος και τέως Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρώην υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και αρκετά ακόμα επώνυμα πρόσωπα των Καλαβρύτων - και όχι μόνο - που είχαν ζήσει μέσα από τις περιγραφές των δικών τους το Ολοκαύτωμα. 

Οι αναφορές όλων των προσώπων που μιλούν στην κάμερα δεν έχουν ένα τυπικό χαρακτήρα παρουσίασης. Η κάθε μία από αυτές αποτελεί μια ξεχωριστή κατάθεση ψυχής που φανερώνει το αποτύπωμα της, ακόμα και στην διαμόρφωση προσωπικοτήτων και χαρακτήρων.  "Οι μαρτυρίες των ομιλούντων είναι συγκλονιστικές και ταξιδεύουν τον ακρατή μέσα στο κλίμα εκείνων των ημερών».


Δύο ξεχωριστές μαρτυρίες

Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από όλη αυτή τη δουλειά ξεπερνάει τις 20 ώρες, ενώ το ντοκιμαντέρ δεν θα είναι διάρκειας πάνω από 1,5 ώρα. 

«Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε στο μοντάζ είναι αρκετά δύσκολη και επίπονη θα έλεγα, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να κοπούν». 

Στις συνεντεύξεις που πάρθηκαν από τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ ξεχωρίσουν δύο περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων που ήταν παρόντες στην καταστροφή. Μιλάει για πρώτη φορά στην κάμερα η Μαρία Κατσικοπούλου (μητέρα του Δημήτρη Κατσικόπουλου) και ο Γιώργος Δημόπουλος. 

Κι οι δύο ήταν μικρά παιδιά όταν έγινε το Ολοκαύτωμα όμως τα όσα είχαν ζήσει τότε τους συνοδεύουν για μία ζωή. «Όλες οι περιγραφές και οι συνεντεύξεις γίνονται κάτω από ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα» τονίζει κ. Σακελλαροπούλου.


Μια υποθετική δίκη

Όμως πέρα από τις μαρτυρίες -  ντοκουμέντα που έχουν συμπεριληφθεί στο ντοκιμαντέρ, ένα ακόμα στοιχείο που σίγουρα θα κάνει αίσθηση από τη «Δικαίωση 3368», είναι το δραματοποιημένο ύφος της όλης δουλειάς με συμμετοχές επαγγελματικών και ερασιτεχνών ηθοποιών όπως ο μεγάλος Κώστας Αρζόλγου, ο Γιώργος Χρανιώτης, η Θεοδώρα Σιάρκου, η Βιργινία Ταμπαροπούλου, ο Michael Seibel κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά θα παιχθεί εικονικά μία υποθετική δίκη ανάμεσα στους Καλαβρυτινούς και στους Γερμανούς ναζί που σκότωσαν τους άνδρες του χωριού και ξεκλήρισαν ολόκληρες οικογένειες.

«Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και πιστεύω ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον». Στο πλαίσιο της δίκης που κρατάει περίπου 30 λεπτά παίζουν και αρκετοί αξιόλογοι ηθοποιοί. 


Ο Φωτήλας εισαγγελέας

Στη δίκη θα υπάρξουν και εκπλήξεις και μία από αυτές θα είναι ο Ιάσωνας Φωτήλας που θα παίξει τον ρόλο του εισαγγελέα, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να επιστρέφει με αυτόν τον τρόπο, έστω και για λίγο, στην ηθοποιία και στην υποκριτική.

«Αυτό που μου πετύχαμε είναι ότι κατορθώσαμε να ενώσουμε φωνές από διαφορετικές πολιτικές αποχρώσεις, πρόσωπα που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, για έναν ανώτερο σκοπό, όπως είναι ο σκοπός που έχει αυτή η δουλειά.

Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την διάθεση που έδειξαν. Ειδικότερα, θέλω να ευχαριστήσω τον συνταξιούχο δικηγόρο Χρήστο Κυριαζή που ήταν ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να στηθεί το σκηνικό της δίκης».


Αντιπολεμικό το μήνυμα

Ο σκοπός της ταινίας ντοκιμαντέρ είναι να προβληθεί και να περάσει μέσω της δουλειάς αυτής το μήνυμα για την πολυπόθητη δικαίωση στο εξωτερικό, και αν είναι δυνατόν, να βάλει έστω και ένα μικρό λιθαράκι στην υλοποίηση της μετά από τόσα χρόνια.

Όμως το μήνυμα που περνάει το ντοκιμαντέρ προς τα έξω, μέσα από τον τρόπο που διαπραγματεύεται το θέμα, κάθε άλλο παρά πολεμικό είναι. «Είμαι εκπαιδευτικός δεν θα μπορούσα να μην περάσω ένα καθαρά αντιμιλιταριστικό μήνυμα για την καταστροφή και την βαρβαρότητα που φέρνει ο πόλεμος».


Συμμετοχή σε φεστιβάλ

Το μοντάζ του ντοκιμαντέρ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα από τώρα.

Στη συνέχεια σκοπός είναι να ταξιδέψει στο εξωτερικό και για αυτό στόχος της Ισμήνης Σακελλαροπούλου είναι να προβληθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου γίνεται.

Τα γυρίσματα έγιναν στα Καλάβρυτα και στην Αθήνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρότζεκτ υλοποιήθηκε χάρις στην προσφορά του Δήμου Καλαβρύτων, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, αλλά και τη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.