Ένα από τα καλύτερα στις πωλήσεις και προτιμώμενα από  άτομα όλων των ηλικιών αθλητικά παπούτσια είναι τα λεγόμενα sneakers. Η κλαστική τους εμφάνιση και η άνεση που προσφέρουν στα πόδια, τους καθιστούν μια ιδανική επιλογή όσο για τον χώρο εργασίας τόσο και για τον ελεύθερο χρόνο.  Για σχεδόν ενάμισι αιώνα αυτά τα παπούτσια κυριαρχούν στην αγορά και στις τάσεις μόδας και είναι μέρος των συλλογών υποδημάτων μικρών και μεγάλων εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι η ιστορία τους και γιατί είναι τόσο δημοφιλές και αρεστά, αυτό θα σας διηγηθούμε σήμερα.

Γιατί ονομάζονται sneakers;

Η ιστορία των αθλητικών παπουτσιών ξεκίνησε στα τέλη του δέκατου ενάτου αιώνα όταν κατασκευάστηκαν τα πρώτα τέτοια από υφάσματα και καουτσούκ. Λίγα χρόνια αργότερα γίνανε διάσημα επειδή οι παίκτες καλαθοσφαίρισης τα προτιμούσαν. Η καλαθοσφαίριση είναι το άθλημα χάρη στον οποίο αυτά τα παπούτσια είναι τόσο διαδεδομένα σήμερα. Η ονομασία „sneakers“ εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1917 όταν ένας δημοσιογράφος τα αποκάλεσε έτσι λόγω το ότι δεν ακουγόταν τα βήματα κάποιον που τα φορούσε και περπατούσε πάνω στις περισσότερες επιφάνειες - η λέξη προέρχεται από το αγγλικό ρήμα «sneak», δηλαδή «γλιστράω».

Με τα χρόνια τα sneakers έγιναν πιο δημοφιλή και εκτός από τους παίκτες καλαθοσφαίρισης κατά τη διάρκεια αγώνων μπάσκετ άρχισαν να τα φοράνε και τα παιδιά και οι έφηβοι. Στη δεκαετία του ’20 δημιουργήθηκαν και τα πρώτα παπούτσια για τένις, που επίσης έγιναν πολύ δημοφιλή. Στη δεκαετία του ’50 ο Τζέιμς Ντιν εμφανίζεται σε μια από τις ταινίες του φορώντας sneakers και αυτή είναι η στιγμή που αυτά τα παπούτσια έγιναν μια πραγματική επιτυχία μόδας, η οποία είναι επίκαιρη και σήμερα.


Με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν και καθιερώθηκαν πολλοί κατασκευαστές sneakers, επειδή αυτά τα παπούτσια γίνανε το πιο περιζήτητο τύπο υποδημάτων. Έως σήμερα αυτά είναι τα πιο ευπροσάρμοστα παπούτσια που είναι κατάλληλα όπως για το εργασιακό περιβάλλον έτσι και για άθληση και αναψυχή. Είναι δύσκολο να βρεθούν ενδύματα που να μην μπορούν να συνδυαστούν με τα κατάλληλα sneakers - οι τωρινές τάσεις μόδας μας επιτρέπουν να τα φοράμε όπως με το επίσημο κοστούμι μας, έτσι με αεράτα φορέματα και φούστες - αυτά τα παπούτσια είναι διαχρονικά και κλασικά και πάντα είναι στη μόδα!

Τι κάνει τα παπούτσια της Nike τόσο δημοφιλές;

Το έτος 1968 στην αγορά εμφανίστηκε μια από τις δημοφιλέστερες εταιρείες επώνυμων αθλητικών παπουτσιών, δηλαδή η Nike, το όνομα της οποίας εμπνεύστηκε από την αρχαιοελληνική θεά της νίκης. Ακριβώς τρία χρόνια μετά την ίδρυση της η εταιρεία εγκρίνει και το εμβληματικό της λογότυπο, το οποίο αγοράζει από έναν φοιτητή για το γελοίο ποσό των 35 δολαρίων. Η μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας ήρθε το έτος 1985 όταν δημιούργησε τη διάσημη της σειρά Air Jordans σε συνεργασία με τον Michael Jordan.

Σήμερα η επώνυμη εταιρεία προσφέρει μια ποικιλία σειρών όπως για αθλητές - επαγγελματίες, έτσι και για την καθημερινή ζωή. Ανάλογα με την περίσταση για την οποία αναζητάτε το καινούριο σας ζευγάρι Nike, μπορείτε να επιλέξετε παπούτσια με διαφορετικές σόλες, πάτοι, σχεδία και χρώματα και μοτίβα. Για τους αθλητές του στίβου εμβληματική είναι η σειρά Air Max, τα παπούτσια της οποίας φέρνουν μια αίσθηση ελαφρότητάς και δεν επιβαρύνουν πρόσθετα τα πόδια κατά την εκτέλεση σωματικών ασκήσεων. Τα σχέδια είναι κλασικά και διακριτικά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για καθημερινή χρήση και γιατί όχι για το γραφείο.

Σήμερα τα sneakers είναι μέρος της βιομηχανίας υποδημάτων που αντιστοιχεί στα περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη - θα είναι πάντα περιζήτητα και προτιμώμενα λόγω της διαχρονικότητας και την ευελιξίας τους, κάτι που τους επιτρέπει να συνδυάζονται εύκολα με κάθε γκαρνταρόμπα. Η ποικιλία των σχεδίων στην αγορά στοχεύει στο να ικανοποιήσει κάθε γούστο και είμαστε βέβαιοι ότι το τέλειο για εσάς ζευγάρι σας περιμένει κάπου εκεί έξω - μένει μόνο να το αναζητήσετε!