Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας σε συνέντευξή του στο Euronews και στη δημοσιογράφο Anelise Borges σχετικά με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωσή ανάφερε:

Το ταξίδι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνυφασμένο με την ιστορία της οικογένειάς σας. Ο παππούς σας ήταν στην εξουσία, λίγο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 1959, ο πατέρας σας εκλέχθηκε πρωθυπουργός τη χρονιά που η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Τι θα λέγατε ότι σημαίνουν τα τελευταία σαράντα χρόνια για τη χώρα σας;

«Ήταν μια Οδύσσεια, μια περιπέτεια και μια περιπέτεια και για την ίδια την Ευρώπη, που είναι ένα project ακόμα υπό κατασκευή. Η Ελλάδα αλλάζει συνεχώς, προσαρμόζεται και συνεισφέρει. Αλλά πιστεύω ότι αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο, που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, έχει κάποιες κεντρικές αξίες που είναι πολύ σημαντικές για όλους μας. Διαφορετικές εθνικότητες, θρησκείες, ιστορίες, πόλεμοι, αλλά είμαστε όλοι μαζί. Είμαστε ενωμένοι στη βάση αξιών, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η συνετή διαχείριση, η αλληλεγγύη και φυσικά η ειρήνη. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Φυσικά η Ελλάδα νιώθει ότι η Ευρώπη έχει περισσότερες δυνατότητες συνεισφοράς σε αυτές τις αξίες. Και όσο υπηρετούμε αυτές τις αξίες, και θεωρώ ότι αυτό προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα, θα βοηθήσουμε την Ευρώπη να αναπτυχθεί αλλά και την Ελλάδα. Και με έναν περίεργο τρόπο, η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο πολλών εξελίξεων στην Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια. Θυμάμαι τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν να παραδίδει στην Ελληνική προεδρία το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν δουλεύαμε στενά μαζί του σε αυτό το θέμα, για αυτό το πολύ μεγάλο σχέδιο. Ή το άνοιγμα της Ευρώπης στα Βαλκάνια, με την απόφαση της Θεσσαλονίκης για την υιοθέτηση πολιτικής ώστε τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την κρίση στο Ιράκ, όπου η Ελλάδα είχε την προεδρία και προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά την Ευρώπη που είχε "σπάσει" σε δύο πλευρές. Στην οικονομική και προσφυγική κρίση η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο με στόχο να δούμε πως θα την ξεπεράσουμε όχι μόνο ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε ναι, η Ελλάδα έμαθε πολλά, κέρδισε πολλά, από υποδομές, ανάπτυξη και ευημερία, αλλά πιστεύω ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση αυτών των αξιών που κρατούν την Ευρώπη ενωμένη και τις δίνουν προοπτική, όχι μόνο για τους πολίτες μας αλλά και για όλο τον κόσμο».

Αναφέρατε κάποιες στιγμές-κλειδιά στην ιστορία των δύο πλευρών, και αναφορικά με τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την περασμένη εβδομάδα είδαμε την αξία της συνοχής μεταξύ των μελών, όταν μια πτήση της Ryanair που απογειώθηκε από την Αθήνα αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Λευκορωσία. Τέτοια επεισόδια δείχνουν ότι οι χώρες είναι πιο δυνατές όταν είναι ενωμένες;

«Είναι μία τρομακτική στιγμή. Είναι τρομακτικό που υπάρχουν τόσοι πολιτικοί κρατούμενοι, όπως και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, ο Ρομάν Προτασέβιτς. Αυτό είναι μία προσβολή, όχι μόνο για την Ευρώπη και την αξιοπιστία της αλλά και απέναντι στις ευρωπαϊκές αξίες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και λέω ό,τι μπορούμε γιατί έχω καταλάβει, δουλεύοντας στην Ευρώπη, πως πολλές φορές υποτιμούμε τις δυνατότητες της Ευρώπης. Έχουμε μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι πιστεύουμε κάποιες φορές, ειδικά όταν είμαστε ενωμένοι. Και πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας και τον Λουκασένκο και να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο ο Προτασέβιτς αλλά όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν. Και να φέρουμε κάποια στιγμή, ελπίζω σύντομα, τη δημοκρατία στη Λευκορωσία».

Αναφερθήκατε στα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια, ωστόσο η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η οικονομία δεν έχει αποκατασταθεί, συνεχίζει να εξαρτάται από την ευρωπαϊκή βοήθεια, θεωρείτε ότι το μέλλον σας στην ευρωζώνη είναι ασφαλές;

«Αυτό που αποκάλυψε η ένταξή μας στην ευρωζώνη, και μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα βγήκε από μία δικτατορία, πολέμους, εμφυλίους, και όχι τόσο μακριά στο παρελθόν, ήταν ότι η μετάβαση στη δημοκρατία και την Ενωμένη Ευρώπη δεν ήταν κάτι απλό που συνέβη με έναν διακόπτη, αυτόματα. Χρειάστηκε βαθιά προσαρμογή και αλλαγές. Και στην πραγματικότητα τότε δεν μας ζητήθηκε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές στους θεσμούς μας. Υπήρχε έντονη πελατειακή σχέση, ένα κράτος που είχε βγει από τη δικτατορία, έλλειψη διαφάνειας, αποφάσεις της εξουσίας κατά το δοκούν και έλλειψη διαχωρισμού των εξουσιών. Όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα, η τότε κυβέρνηση δεν ακολούθησε τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή τους παρέκαμψε, καθώς είχαμε αδύναμους θεσμούς. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε και εγώ που είχα αναλάβει αμέσως μετά την κυβέρνηση προχώρησα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, και ακόμη και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να τις κάνουμε ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί, αποτελεσματικοί και με διαφάνεια και θα έλεγα και πιο δημοκρατικοί, γιατί αυτή ήταν και η βάση της οικονομικής κρίσης. Όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη όμως, πρέπει να προχωρήσουμε στη βιώσιμη πράσινη συμφωνία. Η Ελλάδα έχει σπουδαίες δυνατότητες ώστε να αξιοποιήσει τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, την ενέργεια με τους νέους και έξυπνους ανθρώπους της. Πολλοί εξ αυτών έχουν μεταναστεύσει σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες για μια βιώσιμη Ελλάδα, γιατί έχουμε αυτές τις δυνατότητες και είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας».

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τα επόμενα σαράντα χρόνια (της Ελλάδας) μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

«Νομίζω ότι η Ελλάδα καλείται να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, βοηθώντας την ευρύτερη περιοχή. Βρισκόμαστε σε μία περιοχή με μεγάλες προκλήσεις, έχουμε προβλήματα με την γειτονική μας Τουρκία αλλά στο μέλλον και στρατηγικά, θέλουμε να δούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, με όποια μορφή και αν συμβεί αυτό, είτε ως μέλος είτε με άλλη συμφωνία, καθώς μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντική. Τα ευρωπαϊκά Βαλκάνια, η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, η πολιτική γειτονίας που εμείς αναπτύξαμε στη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας πριν χρόνια, είναι σημαντική. Εμείς λέμε ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει εάν επιβιώσουν οι αξίες της. Και αυτές οι αξίες πρέπει να διαδοθούν στην ευρύτερη γειτονιά μας. Αν δεν επιβιώσουν και τις νικήσει ο απολυταρχισμός, η δημαγωγία, ο απομονωτισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, αυτό θα υπονομεύσει το Ευρωπαϊκό σχέδιο. Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ώστε να εμπεδωθούν αυτές οι αξίες αλλά την ίδια στιγμή πρέπει και η ίδια να προσαρμοστεί. Πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, εσωτερικές αλλαγές. Και θα έλεγα πως δεδομένου ότι η Ευρώπη είναι ένα σχέδιο ειρήνης, έτσι ξεκίνησε με τους Μονέ και Σούμαν, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο, το ρόλο του εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης, γιατί πιστεύω ότι αυτό αντιμετωπίζουμε ως πρόκληση με την πανδημία ή την κλιματική αλλαγή, τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης, είναι να κάνουμε τον κόσμο μας πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο».


Γιώργος Παπανδρέου στο euronews: «Η Ευρώπη θα επιβιώσει εάν επιβιώσουν οι αξίες της»…