Περισσότερες από 500 οικογένειες που κατοικούν στον Δήμο Αγρινίου αναμένεται να ωφεληθούν από τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας, την ίδρυση της οποίας εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Δήμος Αγρινίου θα αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «σχεδιάζουμε οραματικά με γνώμονα τη μέγιστη κοινωνική ανταποδοτικότητα».

«Ο Δήμος Αγρινίου προχωρά μπροστά κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονόμησή του με τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου και εξήγησε: «Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η νομοθεσία για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνία. Ενεργοποιούμε ένα σημαντικό εργαλείο και εξοικονομούμε ενέργεια και πόρους περιορίζοντας τα έξοδα του δήμου».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε σχετικά με τα οφέλη, «θα μπορέσουμε να ανταποδώσουμε στους δημότες μας μειώνοντας τα δημοτικά τέλη». «Είναι σημαντικό ότι μακροπρόθεσμα θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 500 οικογένειες, ενώ θα μπορέσουμε να καλύψουμε και το σκέλος που αφορά τους φορτιστές για την ηλεκτροκίνηση», προσέθεσε.

«Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για έναν σύγχρονο δήμο»

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που ενσαρκώνει την πολιτική μας για έναν σύγχρονο δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο», υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου. Η υπό σύσταση «ενεργειακή κοινότητα Αγρινίου Συν. Πε. θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης», σύμφωνα με τον δήμο.

Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν, με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, ο Δήμος Αγρινίου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το νομικό πρόσωπο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, καθώς και η Δημοτική Επιχείρηση Στάθμευσης. Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, το οποίο αποτελείται από 500 συνεταιριστικές μερίδες, αξίας 100 ευρώ η κάθε μία.