Μικρή τόνωση της κίνησης στην εμπορική αγορά έφεραν το τελευταίο τριήμερο οι πληρωμές στους δημοσίους, αλλά και η καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Ζαφειρόπουλο, υπάρχει μία κινητικότητα πλέον στα καταστήματα που έχει δώσει μία μικρή πνοή στην αγορά, αλλά και μια ελπίδα για τη συνέχεια.

«Παρατηρώ μια μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά σε σύγκριση με πριν και πιστεύω ότι σε αυτό έχουν παίξει ρόλο οι καταβολές των συντάξεων και των επιδομάτων, αλλά και οι προσφορές που υπάρχουν στις βιτρίνες των μαγαζιών» τονίζει.

Οι προσφορές που συνεχίζονται και μετά την περίοδο του Πάσχα για τα περισσότερα καταστήματα είναι ανάλογα με το είδος και ξεκινούν από το 20% με 30% φτάνοντας κατά μέσο όρο το 40%.

Το ποσοστό αυτό στα είδη της χειμερινής σεζόν που είχαν ξεμείνει στα ράφια των εμπορικών μαγαζιών μπορεί να φτάσει το 60% και το 70%, σε μία προσπάθεια των εμπόρων να ξεστοκάρουν και να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό.

Από την άλλη πλευρά οι εκπτώσεις αργούν ακόμα και είναι αμφίβολο αν η τόνωση αυτή στην αγορά κρατήσει μέχρι τότε, όταν δηλαδή τα χρήματα από τις συντάξεις και τις πληρωμές, θα έχουν τελειώσει.

Η εμπειρία της κρίσης (οικονομικής και υγειονομικής πλέον) που ζει η αγορά συνεχόμενα, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, έχει δείξει ότι η τόνωση αυτή κρατάει μόνο για λίγες μέρες, ένα διάστημα δηλαδή μιας εβδομάδας.

Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για την αγορά και το λιανικό εμπόριο. Ωστόσο, περιμένουν μία μικρή ανάσα από τα χρήματα της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού για τον μήνα Απρίλιο, ενώ είναι σημαντική η απόφαση που πάρθηκε για μηδενισμό των ενοικίων και το μήνα Μάιο.

Περισσότεροι δικαιούχοι στο νέο πρόγραμμα

Από εκεί και πέρα το νέο πρόγραμμα επιδότησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχει πλέον καταρτιστεί, αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, θα είναι διαμορφωμένο έτσι για να μπουν σε αυτό περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Το σύνολο του χρηματικού ποσού που θα δοθεί με την μορφή χορήγησης -και όχι δανείου- θα είναι 20 εκατομμύρια ευρώ και για τις τρεις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας.

Ωστόσο, το πρόγραμμα θα αφορά δεκάδες ΚΑΔ και όχι μόνο το λιανικό εμπόριο, ενώ θα είναι χωρισμένο σε τρεις υποκατηγορίες που θα καθορίζουν και τα ποσά που θα παίρνει η κάθε επιχείρηση. Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων έμεινε απ' έξω στο πρώτο πρόγραμμα επιδότησης της Περιφέρειας.