Επιδημία χολέρας εξαπλώνεται στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον είκοσι ανθρώπους μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ πάνω από 300 άνθρωποι χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία, δήλωσε υγειονομικός αξιωματούχος.

Η Νιγηρία, από τις κυριότερες παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική, πλήττεται ιδιαίτερα από ασθένειες που ευνοούνται από την άσχημη κατάσταση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, λόγω των ανύπαρκτων ή άσχημα συντηρημένων υποδομών και της έλλειψης επενδύσεων.

Η τρέχουσα επιδημία έχει εκδηλωθεί σε εννέα περιφέρειες της πολιτείας Μπάουτσι, με την ομώνυμη πρωτεύουσά της να πλήττεται περισσότερο, δήλωσε στον Τύπο ο Μοχάμεντ Μαϊγκόρο, επικεφαλής υγειονομικός αξιωματούχος της πολιτείας. «Έχουμε καταγράψει ως αυτό το στάδιο 20 θανάτους και 322 κρούσματα χολέρας σε εννέα περιφέρειες στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων», είπε. «Η πρωτεύουσα Μπάουτσι πλήττεται περισσότερο, με τους μισούς θανάτους και 147 κρούσματα», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τα κρούσματα αυξάνονται και η κυβέρνηση ζήτησε από το σύνολο των 20 περιφερειών της πολιτείας να ενεργοποιήσουν κλιμάκια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και να θέσουν σε λειτουργία συγκεκριμένα κέντρα καραντίνας. Στάλθηκε επιπλέον ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό στις περιοχές που πλήττονται, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού που επικεντρώνονται στο νερό και στην προσωπική υγιεινή, πρόσθεσε.

Η χολέρα είναι βακτηριακό νόσημα που μπορεί να μεταδοθεί με την πόση μολυσμένου νερού ή τη βρώση μολυσμένης τροφής και πλήττει κυρίως το έντερο, με συχνότερα συμπτώματα τους εμετούς, τη διάρροια, την οξεία αφυδάτωση και την κόπωση. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία έγκαιρα.

Οκτώ πολιτείες της Νιγηρίας έχουν υποβάλει αναφορές για πιθανά κρούσματα χολέρας μέσα στο 2021, σύμφωνα με το Νιγηριανό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (NCDC). Συνολικά από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί 1.746 πιθανά κρούσματα χολέρας και 50 θάνατοι στις πολιτείες αυτές. Πάνω από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν παιδιά 5-14 ετών.