Τα αιτήματα είναι εκατοντάδες, οι ανάγκες μεγάλες, το δίκιο των δημοτών εξίσου μεγάλο, όμως, το έργο για τους ελάχιστους εργαζομένους της υπηρεσίας πρασίνου, δεν αλλάζει.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όταν βρισκόμαστε προ των πυλών της καλοκαιρινής περιόδου, τότε που λόγω της άνοιξης έχουν θεριέψει τα χορτάρια, τα γρασίδια και τα πρανή, τα συνεργεία του δήμου τρέχουν και δεν φτάνουν για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα και να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Το φετινό καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό για τους 30 εργαζόμενους της υπηρεσίας Πρασίνου. Μπροστά στο πακτωλό των αιτημάτων αυτών η μόνη λύση για να βρεθεί μια άκρη και να προχωρήσει ο προγραμματισμός που ήδη έχει καταρτιστεί, είναι η ιεράρχηση των αναγκών.

«Δίνουμε προτεραιότητα στα ζητήματα που αφορούν την αντιπυρική περίοδο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν κίνδυνοι φωτιών και πυρκαγιών ενώ ταυτόχρονα δίνουμε βάση στις περιπτώσεις εκείνες που αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση θα γίνουν επικίνδυνες για την υγιεινή και τη δημόσια υγεία της πόλης» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Η αντιπυρική περίοδος

Το θέμα των εργασιών που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, δεν είναι μονοδιάστατο.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις για την πυρασφάλεια, να διαμορφώσουν αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίσουν οικόπεδα και δασικές εκτάσεις και φυσικά να δώσουν το απαραίτητο βάρος στον τομέα της αποψίλωσης, σε μέρη που αποτελούν πνεύμονες πρασίνου για την πόλη, όπως είναι το Δασύλλιο και το Κεφαλόβρυσο.

Οι εργασίες αυτές, σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο κ. Αθανασόπουλος επείγουν και θα πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένους χρόνους, εγκαίρως, με βάση τις οδηγίες της Πυροσβεστικής. «Είναι εργασίες που επείγουν» τονίζει χαρακτηριστικά.

Εκατοντάδες τα αιτήματα

Όμως εκτός αυτού τα αιτήματα είναι εκατοντάδες από τους δημότες, σε μια πόλη που έχει δεκάδες χώρους πρασίνου, 140 πλατείες, 120 παιδικές χαρές και 260 σχολικά συγκροτήματα.

«Ο κόσμος έχει δίκιο και εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό.

Το μεγάλο πρόβλημα για μας και αυτή την χρονιά είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού και η υποστελέχωση, αλλά και η χρηματοδότηση που μετά από την επιπλέον μείωση των κονδυλίων, είναι σχεδόν ανύπαρκτη για τον τομέα του πρασίνου».

Ικανοποιητικός ο ρυθμός

Το ακόμα χειρότερο για την υπηρεσία Πρασίνου είναι ότι αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο όπου οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι πολλές, δεν υπάρχουν και τα άτομα της κοινωφελούς εργασίας που ουσιαστικά έχει λήξει η σύμβαση τους.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν ο ρυθμός εκπλήρωσης των αιτημάτων, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, είναι αρκετά ικανοποιητικός. «Προχωράμε με βάση τον αυστηρό προγραμματισμό που έχει δοθεί από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, την ιεράρχηση των αναγκών στα αιτήματα των δημοτών, δίνοντας μια μάχη καθημερινά που δεν έχει τέλος».