Υπάρχει ένα ενδιαφέρον, υπάρχει και φόβος, όμως, από την άλλη.

Τα ταξιδιωτικά - τουριστικά γραφεία έχουν ετοιμαστεί για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, με οργανωμένες και προγραμματισμένες εκδρομές σε διάφορα μέρη της επικράτειας, από ηπειρωτικά έως και νησιά, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα πάνε αρκετά καλύτερα από πέρυσι όπου ένα μεγάλο μέρος αυτών δούλεψαν ελάχιστα.

Ο κορωνοϊός βλέπετε. Φέτος η αύξηση των εμβολιασμών, ο αέρας της αισιοδοξίας που υπάρχει και η ανάγκη του κόσμου για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, πηγαίνοντας σε ένα μέρος με ασφάλεια διακοπές, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον στα ταξιδιωτικά - τουριστικά γραφεία.

Όμως από την άλλη το ενδιαφέρον αυτό, εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, θα φανεί από τα τέλη του Ιουνίου και μετά, τότε που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου θα έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα ποσοστά των εμβολιασμένων.

Χ. Καβαλλιέρατος: Να μας εμπιστευτεί ο κόσμος

Σύμφωνα με τον Χρήστο Καβαλλιεράτο του ομώνυμου τουριστικού γραφείου, τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού, o «Τουρισμός για όλους» και τα voucher που υπάρχουν θα δώσουν μία μεγάλη πνοή στον κλάδο τη φετινή σεζόν. «Στηρίζουμε πολλά πάνω σε αυτά τα προγράμματα, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει ήδη ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο.

Από την τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι, έχουμε προγραμματίσει εκδρομές σε πολλά μέρη της επικράτειας και περιμένουμε τον κόσμο να ανταποκριθεί και να εμπιστευτεί τα ταξιδιωτικά – τουριστικά γραφεία για ασφαλείς εκδρομές και ποιοτικές διακοπές».

Ανασταλτικό παράγοντα βέβαια σε όλο αυτό παίζει το οικονομικό. «Είναι γεγονός ότι ο κόσμος δυσκολεύεται. Ενδιαφέρεται και θέλει να πάει ένα ταξίδι, να κάνει την εκδρομή του, αλλά από την άλλη, σκέφτεται το οικονομικό, όσο φθηνά και συμφέρoντα είναι τα πακέτα που του προσφέρουμε» τονίζει κ. Καβαλλιέρατος.

Ν. Γιαννόπουλος: Καλύτερα από πέρυσι

Στο πρόγραμμα «Τουρισμό για όλους» στηρίζει πολλά και το ταξιδιωτικό γραφείο, του Νίκου Γιαννόπουλου.

«Υπάρχει πράγματι ένα έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο για τα προγράμματα αυτά και σίγουρα ο κοινωνικός τουρισμός θα βοηθήσει.

Επιπλέον είναι σημαντικό ότι έχουν αυξηθεί οι εμβολιασμοί και η πλειοψηφία του κόσμου που απευθύνεται σε μας για να πάει την εκδρομή ή το ταξίδι του, έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση, αν όχι τη δεύτερη ή έχει προγραμματίσει τον εμβολιασμό του για πριν από το ταξίδι».

Ωστόσο, ο ενδοιασμός πάντα υπάρχει και μαζί με το οικονομικό, θα είναι τα δύο βασικά εμπόδια για τον κλάδο και την ανταπόκριση του κόσμου.

«Πιστεύω ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, όμως, δεν θα φτάσει το επίπεδο των περασμένων ετών πριν από τη πανδημία» τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος.


Π. Γερασιμόπουλος: Δεν θα αλλάξει κάτι...

Ο Παρασκευάς Γερασιμόπουλος του ομώνυμου ταξιδιωτικού - τουριστικού γραφείου, βλέπει τα πράγματα πιο απαισιόδοξα.

«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν και πολλά πράγματα σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και όσο και αν υπάρχει ένα ενδιαφέρον στο τέλος κυριαρχεί ο φόβος και οι ενδοιασμοί. Άλλωστε, τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία, αν μιλάμε για εκδρομές που δεν είναι μονοήμερες, παραμένουν κλειστά για την ώρα.

Η πανδημία έφτασε τον κλάδο στον πάτο, η πτώση άγγιξε το 99% και τα τουριστικά πούλμαν από τον περασμένο Μάρτη και μετά, παραμένουν καθηλωμένα. Ακυρώθηκαν και φέτος οι σχολικές εκδρομές που είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τον κλάδο, αλλά και τον τουρισμό στην περιοχή μας, οπότε καταλαβαίνετε…».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση τους μέχρι τώρα ισχύοντες όρους του πρωτοκόλλου η πληρότητα για τα λεωφορεία των τουριστικών γραφείων, πρέπει να φτάνει έως το 85%.