Δύο πτήσεις από την Γερμανία και μια από την Λιθουανία, αυτό ήταν το έργο του αεροδρομίου του Αράξου για το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη κίνηση να είναι ελάχιστη μέχρι ώρας και τους τουρίστες να φτάνουν με το… σταγονόμετρο στην Δυτική Ελλάδα.

Το μηνύματα που έρχονται πλέον για την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, σε ότι αφορά τουλάχιστον, τον εξωτερικό τουρισμό, δεν είναι και τόσο θετικά, αν και ο Γιώργος Γκουβίτσας διατηρεί την αισιοδοξία και ευελπιστεί ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από τα μέσα του Ιουνίου και μετά.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου του Αράξου το ενδιαφέρον από αρκετές τουριστικές αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, εξακολουθεί να υφίσταται, παρόλο που ο κορωνοϊός είναι ένα παράγοντας ανασταλτικός για κάποιον που θέλει να κάνει τουρισμό.

Πέρα από τους Γερμανούς που ήδη έχουν ξεκινήσει να καταφτάνουν, έστω και με μικρό αριθμό επιβατών, ενδιαφέρον υπάρχει από την Πολωνία, από την Αυστρία και το Βέλγιο, αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Γεωργία.

Όμως το ενδιαφέρον αυτό, αν είναι να μετουσιωθεί σε πράξεις, θα φανεί στην πορεία του καλοκαιριού από τα τέλη του Ιουνίου και μετά, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που θα υπάρχουν σε κάθε χώρα και φυσικά από την πορεία του ιού.

Το μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να είναι η Ρωσία και οι χώρες γύρω από αυτή, η Ουκρανία και η Λευκορωσία. Τα όσα έγιναν με την πτήση στο Μινσκ, οπωσδήποτε, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την τουριστική σεζόν στην χώρα μας.

Η έλευση των Ρώσων και αν το αεροδρόμιο του Αράξου θα είναι στα περιφερειακά αεροδρόμια που θα μπορούν να υποδεχθούν τουρίστες από αυτή την αγορά, θα φανεί τελικά από τις 16 Ιουνίου και μετά.

Το όλο θέμα βλέπετε πήρε παράταση. Ήδη όμως υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις από τους τουρίστες της συγκεκριμένης χώρας που είχαν κάνει κρατήσεις από την περασμένη περίοδο και που τις είχαν μεταφέρει για φέτος.

Οι διαβεβαιώσεις που έχουν δεχθεί από τους κυβερνώντες τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία που τα προηγούμενα καλοκαίρια έφερναν τους Ρώσους και τους Ουκρανούς στη χώρα μας, αναφέρουν ότι εντέλει θα τους δοθεί το πράσινο φως για όλα τα αεροδρόμια της επικράτειας.

Όμως από τα λόγια στην πράξη υπάρχει μία απόσταση. Το βέβαιο είναι ένα. Το αεροδρόμιο του Αράξου και αυτή τη σεζόν θα πετάξει με "χαμηλές" πτήσεις. Στην καλύτερη περίπτωση λίγο υψηλότερες από το περασμένο καλοκαίρι, στη χειρότερη στα ίδια.

Θυμίζουμε ότι το αεροδρόμιο είναι το "βαρόμετρο" του τουρισμού για τη Δυτική Ελλάδα, τροφοδοτώντας με επισκέπτες και κρατήσεις, με γκρουπ τουριστών (έχει τη σημασία του) τα καταλύματα της Δυτικής Αχαΐας, της Ηλείας, της Αιγιάλειας, αλλά και εν μέρη της Ναυπακτίας. Αν δεν πάει καλά αυτό, δύσκολα θα πάει ο εξωτερικός τουρισμός σε όλη την Περιφέρεια.