Η παράταξη "Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο" σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να επιλέγει το ρόλο του παρατηρητή μπροστά στην υποβάθμιση και το κλείσιμο των ακαδημαϊκών τμημάτων σε Πύργο, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι και Αγρίνιο που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η παράταξή μας, Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο, ζητά να τεθεί προς συζήτηση ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 25-05-2021 το απαράδεκτο κλείσιμο των ακαδημαϊκών τμημάτων σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κ. Πρόεδρε,

Το οριστικό κλείσιμο των 4 Πανεπιστημιακών τμημάτων σε Πύργο , Αμαλιάδα , Μεσολόγγι και Αγρίνιο είναι άδικο, πρωτοφανές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα χωρίς καμία εξήγηση, το ξεπέρασε ως θέμα ρουτίνας και το χειρότερο χωρίς πρόταση για το αύριο στην συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη.

Η δε κ Κεραμέως αντιμετώπισε τους φορείς της Ηλείας απαξιωτικά με την προσβλητική αντιπρόταση για την ίδρυση ενός ΕΠΑΛ και ενός ΙΕΚ, ενώ αναφορικά με τα τμήματα της Αιτ/νίας τηρεί σιγή ιχθύος σαν να μην έχει συμβεί τίποτε.

Τα δεδομένα είναι πλέον γνωστά και δυστυχώς αρνητικά.

α. Είμαστε η μοναδική περιφέρεια στην χώρα που κλείνουν 4 τμήματα πριν ακόμη εφαρμοστεί η βάση εισαγωγής και χωρίς να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

β. Είμαστε η μόνη περιφέρεια στην χώρα που θα έχει έναν νομό, την Ηλεία, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό τμήμα.

γ. Είμαστε από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στην χώρα όπου γίνονται συνεχείς πειραματισμοί και αποτυχημένες προσπάθειες.

Ο περιφερειάρχης αν και θωρακίστηκε με ισχυρή απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου προκειμένου να χειριστεί το πιο σοβαρό θέμα της μέχρι τώρα θητείας του, έφερε αποτελέσματα αρνητικά για την περιφέρειά μας.

Η λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών δεν είναι πολυτέλεια, είναι οξυγόνο Πολιτισμού, γνώσης και πνευματικής ανάτασης για τις τοπικές κοινωνίες και την νεολαία.

Με το κλείσιμο των 4 τμημάτων σήμερα και την υποβάθμιση των υπολοίπων αυξάνονται οι οικονομικές, παραγωγικές , κοινωνικές, πολιτισμικές ανισότητες μέσα στην ίδια την περιφέρεια και όλες οι πολιτικές για ίσες ευκαιρίες και συγκλήσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Θεωρούμε ότι το θέμα είναι κρίσιμο και ζητούμε να έλθει ως κατεπείγον εκτός ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 25 Μαΐου 2021 με καλεσμένους όλους τους φορείς Βουλευτές , Δημάρχους, Επιμελητήρια...

Η θέση της παράταξής μας για ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής σε Ηλεία και Αιτ/νία με πλήρη ανάπτυξη τμημάτων και επαρκή στελέχωση με μέλη ΔΕΠ με δομή Διοίκησης σε επίπεδο Κοσμητείας και με λειτουργία ενός ερευνητικού ιδρύματος ανά νομό πρέπει να συνεχίσει να είναι η πυξίδα της στρατηγική μας. Είναι θέση ρεαλιστική, σοβαρή και υπεύθυνη.

Κανένας συμβιβασμός με το κλείσιμο και την απαξίωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Η περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης δεν μπορεί να συνεχίζουν να είναι παρατηρητές και με την σιωπή τους να γίνονται συμμέτοχοι στην απαξίωση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στην Περιφέρεια μας.

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

Κατσιφάρας Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Γεωργακοπούλου Μπάστα Δήμητρα

Δριβίλας Δημήτριος

Καπλάνης Διονύσιος

Καρπέτας Κων/νος

Κατσαρή Κωνσταντούλα

Κόντης Κων/νος

Κουσκουρή Αθανασία

Λύτρας Ιωάννης

Μητρόπουλος Κων/νος

Μπαλαμπάνης Νικόλαος

Μπράμος Παναγιώτης

Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος".