Ένας δημοσιογράφος του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu απολύθηκε χθες Παρασκευή μετά από ερώτηση που έθεσε σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με κατηγορίες ενός αρχιμαφιόζου εναντίον του ισχυρού υπουργού Εσωτερικών, Σουλειμάν Σοϊλού.

Επί τρεις εβδομάδες, η Τουρκία ζει στον ρυθμό των βίντεο που αναρτά στο YouTube ο Σεντάκ Πεκέρ, φιγούρα του υποκόσμου, που ζει εξόριστος στο εξωτερικό. Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βίντεο ο Πεκέρ κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για ποικίλα εγκλήματα και για διαφθορά.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, Πεκέρ ισχυρίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού τον είχε προστατέψει και τον είχε «ενημερώσει» για την έναρξη μιας έρευνας εναντίον του τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να του επιτρέψει να εγκαταλείψει την Τουρκία πριν συλληφθεί.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Πιεζόμενος από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, ο Σοϊλού, ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε τις κατηγορίες του αρχινονού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας δημοσιογράφος του κρατικού πρακτορείου Anadolu χθες Παρασκευή το βράδυ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου προκάλεσε αναστάτωση ζητώντας μια αντίδραση για αυτήν την υπόθεση από τους υπουργούς Βιομηχανίας, Μουσταφά Βαράνκ και Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Υπό τα έκπληκτα βλέμματα των δύο υπουργών, ο δημοσιογράφος Μουσάμπ Τουράν ρώτησε αν η κυβέρνηση διαθέτει κάποιο σχέδιο να αντιμετωπίσει αυτό το σκάνδαλο και χαρακτήρισε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών ένα άτομο «το όνομα του οποίου συνδέεται με σοβαρά ηθικά παραπτώματα», εκφράζοντας την «ντροπή» του.

Βίντεο αυτού του στιγμιότυπου της συνέντευξης Τύπου εξαπλώθηκε αστραπιαία σε μέσα κοινωνικής ενημέρωσης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το πρακτορείο Anadolu ανακοίνωσε ταχέως σε ανακοίνωσή του την απόλυση του δημοσιογράφου του, τονίζοντας ότι αυτός παραβίασε τις «δημοσιογραφικές αρχές» κάνοντας «πολιτική προπαγάνδα».

«Προσφύγαμε σε έναν εισαγγελέα για να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν (ο δημοσιογράφος) ανήκει ή όχι σε μια τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε επίσης το τουρκικό πρακτορείο.

«Εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την αξιοπρέπεια του κράτους μας θα πληρώσουν το τίμημα», προειδοποίησε στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.