Tρεις είναι οι τύποι του ψηφιακού πιστοποιητικού, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει σε έντυπη μορφή ή σε ψηφιακή.

Όσον αφορά το κόστος των απαιτούμενων τεστ, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά την προσφορά προσιτών τεστ, ανέφερε ο κ. Ρέιντερς.

Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τα θέματα που αφορούν τον εφοδιασμό, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και προσέθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο κανονισμός υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να απέχουν από την επιβολή πρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών στους κατόχους πιστοποιητικού, εκτός εάν είναι απαραίτητοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Επίσης, ο Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ότι μέχρι τώρα 17 κράτη-μέλη και η Ισλανδία έχουν συμμετάσχει στη δοκιμασία προσομοίωσης.

Η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το συγκεκριμένο τεστ την περασμένη Τρίτη, όπως είχε αναφέρει Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τέλος, ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, δίνοντας ωστόσο ένα περιθώριο έξι εβδομάδων στα κράτη που δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για το εν λόγω πιστοποιητικό μέχρι τότε, αλλά θα μπορούν να χορηγούν κάτι αντίστοιχο με τα ίδια δεδομένα και την ίδια μορφή.

Από την πλευρά της, η κ. Κυριακίδου, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ χαρούμενη που χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19. Αυτό θα διευκολύνει την ασφαλή, ελεύθερη κυκλοφορία το καλοκαίρι». Ενώ, υπενθύμισε ότι μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί πάνω από 240 εκ. δόσεις εμβολίων στα κράτη-μέλη, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια.

«Η στρατηγική μας για τα εμβόλια είναι ένα μοναδικό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», υπογράμμισε η Επίτροπος χωρίς βέβαια να παραλείπει την αναφορά στις «δυσκολίες και τις κριτικές» που δέχτηκε η ΕΕ. Σχετικά με τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι είναι δυνατή η επίτευξη αυτού του ορίου.

Παράλληλα, έκανε λόγο και για τις συζητήσεις που έγιναν στην Γερμανία όσον αφορά τη στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ, τονίζοντας ότι «αυτό είναι φυσιολογικό, όταν οι προσδοκίες και τα διακυβεύματα είναι τόσο υψηλά, όταν η καθημερινή ζωή και οι οικονομίες έχουν διαταραχθεί εντελώς», ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της «για τη σταθερή υποστήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην αρχή ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό μαζί στο πνεύμα της αλληλεγγύης».