Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν σε αίμα την τελευταία εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το όλο θέμα έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καθώς περιμένουν για τις μεταγγίσεις τους εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Το κέντρο αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας κάνει έκκληση προς τους συλλόγους και τους εθελοντές αιμοδότες να προχωρήσουν στην οργάνωση αιμοδοσιών για να συγκεντρωθεί αίμα που να καλύψει τις ανάγκες.

Η στάση αναμονής των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία είναι αρκετά επικίνδυνη και αν αυτή γίνει ακόμα μεγαλύτερη και κρατήσει και άλλο, είναι σίγουρο ότι θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ως γνωστόν ο σύλλογος των πασχόντων μεσογειακής αναιμίας αριθμεί πάνω από 200 μέλη. Στη μονάδα μεσογειακής αναιμίας του ΠΓΝΠ μεταγγίζονται 147 άτομα.

Τα άτομα αυτά πρέπει να μεταγγίζονται, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Η έλλειψη αίματος έχει θέσει σε στάση αναμονής 90 μεταγγίσεις, ενώ από αυτές οι 60 αφορούν σε ομάδα αίματος 0 και οι 30 σε Α.

Σύμφωνα με τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρέθηκαν αρκετές φορές αντιμέτωποι με την αναβολή των μεταγγίσεων τους.

Ορισμένοι βέβαια από τους ασθενείς ανέβαλαν από μόνοι τους τις μεταγγίσεις τους, καθώς φοβόντουσαν να προσέλθουν στα νοσοκομεία, έχοντας στο σκεπτικό τους ότι μπορεί να κολλήσουν τον ιό, αφού ένα μεγάλο μέρος τους είχε μετατραπεί σε κλινικές covid. 

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μεγαλώσει ο αριθμός μεταγγίσεων που είναι σε αναμονή.

Οι ανάγκες για αίμα σε αριθμούς

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της μονάδας το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς η τελευταία εβδομάδα ήταν ίσως η πιο δύσκολη από πλευράς αναγκών και συγκέντρωσης ποσοτήτων αίματος.  

Στις ανάγκες για αίμα θα πρέπει να προστεθούν οι ανάγκες των άλλων ασθενών στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου, οι ανάγκες για τους τραυματίες από τροχαία και άλλα ατυχήματα στα επείγοντα, αλλά και των χειρουργείων.  

Συνολικά με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν οι ανάγκες για αίμα στο ΠΓΝΠ ανέρχονται σε 16.000, ενώ σε μηνιαία βάση είναι περίπου 2.500 μονάδες εκ των οποίων οι 500 προορίζονται μόνον για την κάλυψη των μεταγγίσεων.