Τι γίνεται με τους φοιτητές; Έχουν επιστρέψει ή όχι στην Πάτρα;

Τα γνωστά στέκια τους στο κέντρο της πόλης, η Ηφαίστου, η Πατρέως, οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου, είναι σε καθημερινή σχεδόν βάση γεμάτα από κόσμο.

Από την άρση του lockdown και με το άνοιγμα της εστίασης, η ζωή έχει μοιάζει να έχει επιστρέψει στα στέκια των φοιτητών της Πάτρας. Αυτό όμως από μόνο του δεν σημαίνει ότι οι φοιτητές έχουν γυρίσει πίσω στη βάση τους.

Άλλωστε, τα σπίτια τους είναι ερμητικά κλειστά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχει ξενοικιάσει από την εποχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αξιοποιώντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Εξάλλου, τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχουν επιστρέψει στην δια ζώσης εκπαίδευση και η κατάσταση στο ακαδημαϊκό ίδρυμα δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Τι έχει συμβεί; Μόλις ένα μικρό μέρος των φοιτητών έχει επιστρέψει στην Πάτρα. Κυρίως αυτοί που με το άνοιγμα της εστίασης είχαν μία δουλειά για να έχουν ένα μεροκάματο και να βγάλουν τα βασικά έξοδα τους.

Ή ακόμα όσοι έχουν ένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο που να τους συνδέει με την Πάτρα.  Οι περισσότεροι απουσιάζουν. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Σπύρου Στεργίου από τον χώρο της εστίασης.

«Οι φοιτητές δεν έχουν επιστρέψει, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών. Αυτό φαίνεται και από τον κόσμο που έχουν τα καταστήματα εστίασης σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι είναι Πατρινοί. Η απουσία τους συνιστά μία διαρκής πληγή για την αγορά και ειδικότερα για την εστίαση».

Σπουδάζουν στην πόλη τους

Την ίδια άποψη έχουν και οι επαγγελματίες στην αγορά ακινήτων που γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η πλειοψηφία των φοιτητικών κατοικιών αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιάθετες.

Πάντως, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η εξεταστική περίοδος και δεν αποκλείεται να υπάρξει μία μικρή αύξηση των φοιτητών για ένα εξίσου μικρό διάστημα.

Μη ξεχνάμε, ωστόσο, ότι ένα σημαντικό ποσοστό των φοιτητών που είναι στις τάξεις του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν είναι «ξένοι» πλέον, αλλά «ντόπιοι» που είχαν επιλέξει στο μηχανογραφικό τους τις σχολές της Πάτρας,.

Ίσως αυτό να εξηγεί και τη ζωή που υπάρχει αυτό το διάστημα στα στέκια των φοιτητών που όμως αρκετοί από αυτούς είναι Πατρινοί.