Αισιοδοξία υπάρχει στην εστίαση υγειονομικής πλευράς. 

Έχουν περάσει σχεδόν 15 ημέρες από τις 3 Μάϊου που ξεκίνησε να λειτουργεί  ο κλάδος με τα τραπεζάκια έξω, χωρίς να έχουν ακουστεί κρούσματα για τον χώρο. 

Είναι σίγουρα θετικό το ότι δεν υπάρχει μέχρι ώρας διασπορά στα καταστήματα εστίασης και δεν έχουν ακουστεί κρούσματα που να έχουν προκύψει από τη λειτουργία του κλάδου. 

Αυτό βέβαια μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν.  Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου προσέχει για να... έχει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που η ΚΥΑ για τα self test δεν υποχρεώνει πλέον τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να κάνουν από δυο την εβδομάδα, στην εστίαση τα περισσότερα από τα καταστήματα κάνουν από δύο και τρία self test στους υπαλλήλους τους, με τους εργοδότες να πληρώνουν το κόστος.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η εστίαση είναι αποφασισμένη να τηρήσει όχι μόνο τα μέτρα, αλλά να κάνει ότι χρειαστεί για να μειώσει τις πιθανότητες της διασποράς.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ένα ενδεχόμενο κρούσμα, θα ήταν αποτρεπτικό για την ομαλή λειτουργία του καταστήματος, σε μία περίοδο που υπάρχει μια σημαντική ανταπόκριση από τον κόσμο.

«Μπορεί να μην έχουμε την κίνηση που υπήρχε στην πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας των μαγαζιών, όμως, υπάρχει ενδιαφέρον και γενικότερα παρατηρείται μία κινητικότητα» τονίζει πάνω στο θέμα ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

«Ειδικότερα, σε στέκια όπως η Ηφαίστου, η Τριών Ναυάρχων και η Ρήγα Φεραίου υπάρχει κίνηση σε καθημερινή σχεδόν βάση. Όμως η πληγή της απώλειας των φοιτητών που δεν έχουν επιστρέψει στην Πάτρα, παραμένει μεγάλη και είναι εμφανής».  

Ανάσα το κεφάλαιο κίνησης

Τουλάχιστον 34.000 επιχειρήσεις εστίασης σε όλη την Ελλάδα θα μπουν στο πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης και σύμφωνα με τον Σπύρο Στεργίου, αρκετές από αυτές θα είναι από την Πάτρα και την Αχαΐα.

«Είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων της εστίασης και θα αποτελέσει μία σημαντική βοήθεια για χιλιάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα» τονίζει ο κ. Στεργίου.

Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή στις 14 του μήνα και συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό, ενώ η καταβολή των πληρωμών θα αρχίσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία κατά του κορωνοϊού, αυτό που έχει διαρρεύσει για την λειτουργία της εστίασης είναι ότι η μουσική και η επέκταση του ωραρίου, θα αργήσουν ακόμα.

«Πιστεύω ότι η μουσική και το ωράριο θα είναι αποφάσεις που θα παρθούν από τα μέσα του Ιουνίου και μετά» τονίζει πάνω στα ζητήματα αυτά ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ.