Mια έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19 στην Ταϊβάν, μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να ελέγξει την εξάπλωση του κοροναϊού, έχει φέρει τις αρχές σε δύσκολη θέση καθώς αναζητούν εμβόλια αφού το απόθεμα των 300.000 δόσεων που διέθεταν έχει αρχίσει να εξαντλείται την ώρα που μόλις το 1% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί.

Η Ταϊβάν έχει αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο που κατάφερε να ελέγξει την πανδημία από τότε που ξέσπασε, με τις αρχές να μην έχουν επιβάλει lockdown και τη ζωή να κυλά σχεδόν κανονικά χάρη κυρίως σε ένα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης και το κλείσιμο των συνόρων της.

Όμως την τελευταία εβδομάδα η Ταϊβάν έχει ανακοινώσει περισσότερα από 700 εγχώρια κρούσματα covid-19, σε σύνολο 2.107 που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κοροναϊό στο νησί. Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το προηγούμενο 24ωρο στην Ταϊβάν καταγράφηκαν 333 νέα, εγχώρια κρούσματα covid-19.

Στην Ταϊπέι έχει τεθεί σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι αρχές φοβούνται μια έκρηξη των κρουσμάτων.

Αν και η Ταϊβάν έχει ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της, έχει λάβει περίπου 300.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, ενώ έχει παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο αυτό όπως και από αυτό της Moderna.

Οι υγειονομικές αρχές σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να εμβολιάζουν άτομα που δεν περιλαμβάνονται σε όσους έχουν προτεραιότητα, δηλαδή τους ηλικιωμένους και το υγειονομικό προσωπικό.

Η ντε φάκτο πρεσβευτής της Ταϊβάν στις ΗΠΑ, η Χσιάο Μπι- χιμ, δήλωσε το Σάββατο ότι πιέζει τη Moderna να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η Ταϊπέι θα φτάσουν στην ώρα τους, πριν το τέλος Ιουνίου.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- ουέν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα αναμένει περισσότερα εμβόλια από τον Ιούνιο, αν και δεν έδωσε διευκρινίσεις. Επίσης τον Ιούλιο αναμένονται εμβόλια που θα έχουν παραχθεί τοπικά.