Δεν είναι μόνο τα θέατρα και οι κινηματογράφοι που υπέφεραν από αυτή την κατάσταση με την πανδημία που ακύρωσε τα πάντα και έβαλε λουκέτο σε κάθε παράσταση – εκδήλωση.

Στον χώρο του καλλιτεχνικού θεάματος ανήκει φυσικά το θέατρο σκιών που στην Πάτρα, εκτός από το ότι έχει μία μεγάλη παράδοση πίσω του, τα τελευταία χρόνια είχε διαπιστωθεί μια άνθηση στη συγκεκριμένη λαϊκή τέχνη, με νέους καραγκιοζοπαίχτες να βγαίνουν από το… κουρμπέτι και να ασχολούνται επαγγελματικά με τον Καραγκιόζη.

Η άνθηση αυτή μαράζωσε με την εμφάνιση του κορωνοϊού, όμως το γέλιο του Καραγκιόζη παρόλο που πάγωσε για αυτούς τους μήνες, είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει και πάλι το ίδιο ζωντανό.

Βλέπετε, θα το ζωντανέψει, πέρα από το ταλέντο των Καραγκιοζοπαιχτών και των θιάσων των θεάτρων σκιών, η χαρά και η διάθεση των παιδιών που όλους αυτούς τους μήνες τους έλειψε ο Καραγκιόζης και ανυπομονούν να τον δουν να φιγουράρει και πάλι στο πανί.

«Ήταν σίγουρα μία δύσκολη περίοδος για το θέατρο σκιών και τους Καραγκιοζοπαίχτες» τονίζει ο Πατρινός Χρήστος Καλπουζάνης, μιλώντας στο patrasevents.gr, ένας από τους νεαρούς καλλιτέχνες του είδους που πριν από την πανδημία είχαν αποφασίσει να βιοποριστούν από τον Καραγκιόζη.

«Αναγκαστήκαμε αρκετοί από εμάς να βρούμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις για να επιβιώσουμε και αυτό είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις».

Στην περίπτωση της Πάτρας βέβαια τον κλάδο βοήθησε ο Δήμος που μέσω του Πατρινού Καρναβαλιού, έδωσε την δυνατότητα στους καλλιτέχνες του είδους να ασχοληθούν με την τέχνη τους, έστω και για ένα μικρό διάστημα.

Οι διαδικτυακές παραστάσεις, πάντως, δεν τράβηξαν και τόσο αφού τα μικρά παιδιά μένοντας τόσες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή τους λόγω της τηλεκπαίδευσης τους ήταν δύσκολο να μείνουν και άλλες επιπλέον για να δουν Καραγκιόζη.

«Ο Καραγκιόζης, άλλωστε, ως γνήσια λαϊκή τέχνη που είναι, έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τη ζωντάνια του και η μαγεία αυτή ανάμεσα στη σχέση που αποκτούν τα παιδιά με τις φιγούρες του θεάτρου σκιών, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκατασταθεί από το live streaming και από τον υπολογιστή» προσθέτει ο Χρήστος Καλπουζάνης.


Οι πιθανές ημερομηνίες και η πληρότητα

Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα: Πότε ξεκινούν και πάλι οι παραστάσεις του θεάτρου σκιών;

«Με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει πάμε ή για 21 Μαΐου ή για 28 του ίδιου μήνα» μας απαντά ο Χρήστος Καλπουζάνης.

«Το ποσοστό της πληρότητας σε κάθε παράσταση θα είναι στο 70% ή στο 75%, κάτι ανάλογο δηλαδή με τα θερινά σινεμά, ενώ εννοείται ότι μιλάμε για παραστάσεις σε εξωτερικούς χώρους αποκλειστικά.

Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και η αισιοδοξία μου αυτή πηγάζει από τους εμβολιασμούς που πλέον έχουν αυξηθεί».


Ο θίασος βγαίνει ξανά στους δρόμους

Ο ίδιος έχει οριστικοποιήσει μια σειρά παραστάσεων ως εξής: Δευτέρα Μύλοι Μπεγουλάκη, Τρίτη Πλαζ, Τετάρτη Πάρκο στο Κ. Ε. Τ. Χ., Πέμπτη στο θρανίο, Παρασκευή tree bar, Σάββατο Φαραί και Κυριακή στο Προαύλιο.

Μάλιστα κυκλοφόρησε και μια αφίσα για τις παραστάσεις της φετινής σεζόν που έχει ένα συμβολικό νόημα. «Η αφίσα φτιάχτηκε από τον Αλέξη Σακελλαρόπουλο και η φωτογραφία είναι από τον Κωνσταντίνο Λιόπετα.

Η ιδέα της αφίσας είναι από το Abbey on the road των θρυλικών Beatles και σημαίνει ότι ο θίασος ξαναβγαίνει στον δρόμο μετά από τόσους μήνες που δεν είμασταν κοντά στο κοινό μας και η μόνη μας επικοινωνία ήταν το internet. Ανυπομονούμε» καταλήγει ο Χρήστος Καλπουζάνης.