Οι φλαβανόλες, υποκατηγορία μιας μεγαλύτερης ομάδας χημικών που είναι γνωστά ως φλαβονοειδή, χαρίζουν τόσο στα φρούτα όσο και στα λαχανικά τα φωτεινά τους χρώματα ενώ μπορεί επίσης να βρεθούν στο τσάι αλλά και το κακάο.

Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβανόλες συνδέεται με μειωμένα επίπεδα γνωστικής εξασθένισης, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Νέα επιστημονική μελέτη, επισημαίνει ότι ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται στην δράση των φλαβανολών, που φαίνεται να βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, όπως αναφέρει το vita.

Οι ερευνητές έδωσαν κακάο με περιεκτικότητα σε φλαβανόλες σε υγιείς ενήλικες σε δύο ξεχωριστές δοκιμές. Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα ρόφημα κακάο περιεκτικότητας περίπου 681 χιλιοστόγραμμα (mg) φλαβανολών. Στην δεύτερη, κατανάλωσαν ένα ρόφημα κακάο με περιεκτικότητα περίπου 4 mg φλαβανολών.

Περίπου δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος, οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν για λίγο αέρα με υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα για να αυξήσουν το επίπεδο του αίματος τους πάνω από το φυσιολογικό.
…για ισχυρό εγκέφαλο

Η φυσιολογική απόκριση του εγκεφάλου στα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα είναι να αυξήσει τόσο τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο όσο και την πρόσληψη οξυγόνου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την ταχύτητα της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και πέρασαν από ένα σύνολο γνωστικών ελέγχων για την αξιολόγηση της γνωστικής απόδοσης.

Οι άνθρωποι είχαν ταχύτερη απόκριση οξυγόνωσης στον εγκέφαλο αφού κατανάλωναν υψηλές ποσότητες φλαβανολών σε σύγκριση με χαμηλότερες ποσότητες. Συγκέντρωσαν επίσης υψηλότερα αποτελέσματα στις γνωστικές εξετάσεις και έλυσαν σωστά τα προβλήματα 11% γρηγορότερα.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι φλαβανόλες αυξάνουν συγκεκριμένα τη ροή του αίματος στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, την περιοχή που είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.