Πρώτη μέρα για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας που άνοιξε μετά από τόσους μήνες lockdown, όπως και όλα τα άλλα μουσεία της επικράτειας.

Τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, τα πρωτόκολλα τηρούνται στο ακέραιο, ενώ σύμφωνα με τους ανθρώπους του μουσείου υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τον κόσμο, αν και η κίνηση το πρωί της Παρασκευής, πρώτη μέρα της λειτουργίας του ήταν ελάχιστη.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του κόσμου θα αυξηθεί με την πάροδο των ημερών και όταν ξεκινήσουν οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν σε αυτό θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

Ο κόσμος, άλλωστε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown, έδειξε ότι διψάει για πολιτισμό, ενώ οι επισκέψεις του στους αρχαιολογικούς χώρους από τις 22 Μαρτίου και μετά που άνοιξαν αυτοί, ήταν απρόσμενα πολυάριθμες.

Όπως για παράδειγμα στο Κάστρο της Πάτρας οπού κατά τη διάρκεια του lockdown υπήρξαν μέρες που η κίνηση του ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με τους πατρινούς να γνωρίζουν από κοντά έναν θησαυρό της πόλης τους που άλλες περιόδους δεν είχαν τον χρόνο να επισκεφτούν.

Το ίδιο ισχύει και για το μυκηναϊκό πάρκο στο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης, έξω από την Πάτρα, που και αυτό κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είδε την κίνηση του να αυξάνεται σημαντικά.

Πλέον από τη στιγμή που ανοίγει ο τουρισμός και μαζί με αυτόν πλησιάζει το καλοκαίρι το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του «στόλου» που συμπεριλαμβάνονται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, περιμένουν τους επισκέπτες τους για να τους υποδεχθούν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπήρξε αναστολή λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων για περισσότερο τέσσερις μήνες και πλέον με το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, επιστρέφουμε και σε αυτόν τον τομέα σε μια μορφή κανονικότητας.

Τέλος, σημειώνουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγει στις 8.30 το πρωί κλείνει στις 15. 30 το μεσημέρι σε καθημερινή βάση, ενώ κάθε Τρίτη η είσοδος είναι ελεύθερη.


Nέα έκθεση ανάγλυφων και ενεπίγραφων επιτύμβιων στηλών μονομάχων

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, η έναρξη ανάκτησης της κανονικότητας μετά την παγκόσμια κρίση covid-19 σηματοδοτείται από μια νέα εκθετική ενότητα στην αίθουσα της Νεκρόπολης.

Ένα σύνολο ανάγλυφων και ενεπίγραφων επιτύμβιων στηλών μονομάχων εμπλουτίζει τη συλλογή του Μουσείου. Η ενότητα τιτλοφορείται «MONOMAXOI POST MORTEM» και η διοργάνωση και εγκατάσταση της έκθεσης υλοποιήθηκε με ταχείς ρυθμούς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, κατά τη διάρκεια του lockdown. 

Η έκθεση θα παραμείνει μόνιμα στην αίθουσα Νεκρόπολης και συνοδεύεται από πλούσιο εποπτικό υλικό. Έχει, δε, προβλεφθεί να διανέμεται δωρεάν έντυπος οδηγός ενώ θα προσφέρεται και 12λεπτη δίγλωσση ψηφιακή προβολή. Τα εγκαίνια της έκθεσης δρομολογούνται στο άμεσο μέλλον και για την ακριβή ημερομηνία τους θα υπάρξει ενημέρωση.